Skip to main content

Kako sam putovanjem u Češku stigla u Bruxelles

       
Summary
Nagrada za najbolju podružnicu ESN-a u Europi odlazi…
Image
Kako sam putovanjem u Češku stigla u Bruxelles
Body

Text

Svaka avantura započinje prvim korakom, pa je tako i ova moja započela sasvim slučajno. Zamislite se kako sjedite doma i stvarno više ne znate što bi sami sa sobom. Studirate, bavite se sportom, izlazite, ali sve to vam nije dovoljno. Nedostaje vam ono nešto, nešto što će probuditi vaš normalan život i pogurati ga u pravom smjeru.

Ponekad te puka slučajnost odvede na potpuno novi put.

Jedan slučajni plakat o Erasmus+ programu mi je zagolicao maštu dok sam, po ne znam koji put, čekala potvrdu ispred referade. Nakon kratkog Google pretraživanja znala sam da je to nešto što moram iskusiti. Zašto? Jer sam predosjećala da tamo negdje, van naših granice, postoji drugačiji svijet. S druge strane, bilo me strah otići u državu u kojoj ne znam niti jezik niti prostor u koji ću doći, ali to je bio rizik koji sam odlučila prihvatiti. Sjećam se tog trena kao da je bilo jučer. Kroz prozor gledam svoju obitelj i prijatelje na kolodvoru u Zagrebu kako se udaljavaju sve više i više. Na mojoj autobusnoj karti pisalo je Prag, iako to nije bilo moje konačno odredište. Moj šestomjesečni dom postalo je malo mjesto imena  Pardubice - dom medenjaka.

 

Pardubice - dom medenjaka.

Na kolodvoru me dočekao moj ESN buddy tj. lokalni student imena Tomaš. Što znači ESN? Što radi buddy? Nisam bila sigurna. Tko zna što bi se dogodilo i bi li uopće pisala ovaj tekst da taj grad nije imao ESN podružnicu.  Možda bi i dan danas čekala ispred referade.

Internacionalni prijatelji, putovanja, faks, maglovita jutra, sve kao da je prošlo u 6 sekundi, a činilo se kao cijeli život. Kada sam se vratila kući, u Zagreb, nisam mogla taj život izbaciti iz glave, kao ni emocije koje vežem uz njega, pa sam odlučila obrnuti uloge. Odlučila sam ja biti ta koje će nekome pružiti to iskustvo. Postala sam dio ESN-a i napokon saznala što to znači, Erasmus Student Network. Ponovo sam bila  u međunarodnom okruženju, upijala nove ideje i gradila sebe.

Samo jednom u životu možeš sjediti u Španjolskom restoranu sa Španjolcima po zimi u srcu Češke.

Tri mjeseca nakon što sam postala članica ove neprofitne studentske udruge rukovala sam se s internacionalnom predsjednicom baš te organizacije - Safi Sabuni, u Pečuhu (Mađarska), a još tri mjeseca nakon Pečuha koračala sam Berlinom u moru šarenih zastava zajedno s još 1000 ESNera te slušala na razglas Safine riječi

“Mi smo ujedinjeni u različitosti. Mi smo ESN!”

Nekoliko sati kasnije stajala sam u zagrljaju hrvatske ESN delegacije, a iz zvučnika se čulo  “Nagrada za najbolju podružnicu ESN-a u Europi odlazi…  ESN Hrvatskoj!” U tom trenutku sam shvatila - ponekad je potrebno vidjeti i iskusiti tuđe kako bi volio svoje te sam zbog toga početkom 2017. godine stajala na pozornici Sveučilišta u Dubrovniku i postala Predstavnik za odnose s javnošću ESN-a Hrvatska.

Nagrada za najbolju ESN državu - ESN Hrvatska u Berlinu 2017.

Nakon toga sjela sam u avion i uputila se u srce Europe - Bruxelles, kako bih sudjelovala na Communication Summitu koji okuplja 30 predstavnika za odnose sa  javnošću iz cijele Europe. Očarale su me visoke, velike staklene zgrade, a u jednu od njih sam i ušla. Na ploči je pisalo Europska komisija. Predstavnice odjela za odnose sa javnošću pričale su nam o njihovom radnom danu i svim prilikama i neprilikama sa kojima se susreću, čime se bave te kako mi direktno utječemo na njihov rad. 

ESN volonteri ispred Europske komisije.

I sada sam tu. U avionu. Vraćam se iz Bruxellesa po zna koji put. 

“Kako me samo jedna karta za Češku dovela ovdje? Kako me jedan program, Erasmus +, odveo pred ljude koji oblikuju svakodnevni život cijele Europe? Kako sam pronašla internacionalnu zajednicu koju povezuje nešto više i magičnije od iste misije? Kako sam gotovo nesvjesno postala aktivni građanin?”

Proslava 30. godina Erasmus+ programa sa Tiborom Navracsics-om (Povjerenik Europske komisije za kuluturu, obrazovanje i mlade). 

 

 

 

Vjerojatno nikada neću dobiti odgovor na ta pitanja, ali jedno je sigurno. Erasmus je ipak nešto više od samo semestra razmjene jer...

...jednom Erasmus - zauvijek Erasmus.

 

 

Napisala: Vedrana Kovačić (predstavnica za odnose sa javnošću ESN-a Hrvatska)Lektura: Tajana Mohnacki (nacionalni predstavnik ESN-a Hrvatska)