Skip to main content

Moja Erasmus priča

       
Summary
... smatram kako bi se ipak trebali usmjeriti na Erasmus studijsku praksu ukoliko se odluče za Erasmus u ovoj zemlji...
Body

Text

Pozdrav svima, moje ime je Nina i studiram Medijsku kulturu na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Trenutno sam na apsolventskoj godini te radim i volontiram u ESNu gdje obnašam funkciju predstavnika za odnose s javnošću. Nakon apsolventske godine planiram nastaviti diplomski studij Mediji i odnosi s javnošću koji je novi smjer na Akademiji, a uz to i planiram sljedeći Erasmus. 

Za Erasmus sam se odlučila nakon što sam nekoliko mjeseci volontirala u ESNu te se povezala s Erasmus studentima i ESN volonterima, a zatim nakon internacionalizacije kod kuće odlučila da je vrijeme i za moj prvi korak k Erasmusu. Na studijski boravak u Njemačku sam otišla na trećoj godini studija u ljetnom semestru. 

Odabrala sam Njemačku zbog programa koje je nudilo sveučilište s kojim dugi niz godina imamo suradnju i na internacionalnim projektima, unapređivanja znanja jezika i položaja zemlje koji je pogodan za putovanja. Na razmjeni sam bila u Stuttgartu na Hochschule der Medien koje nudi širok izbor medijskih i vizualnih programa na engleskom jeziku

Schlossplatz


Kada stižete na razmjenu u zemlju prepunu sunarodnjaka ne očekujete veliki kulturološki šok jer ste već čuli puno priča o Njemačkoj, ali čim izađete iz autobusa i krenete u tu avanturu vidjet ćete da je sve potpuno drugačije od onoga što ste zamišljali te stvoriti individualno mišljenje kroz iskustvo. Od početnih neuspjeha komunikacije na njemačkom, u ovom slučaju popraćenog zvukovima specifičnog “iš” naglaska karakterističnog za regiju Baden-Württemberg-, sve do kraja kada već samostalno naručuješ u restoranu te zadiviš roditelje koji su ti došli u posjetu, iskustvo je bilo prepuno uspona i padova, a dakako i anegdota. 

Prije razmjene nikada nisam posjetila Njemačku, a ni živjela odvojeno od obitelji tako da je život s pet cimera u WGu bio posebno iskustvo važno za osamostaljenje i napredak. Iako nisu svi bili na razmjeni nego studiraju u Stuttgartu i žive u Njemačkoj dugi niz godina ili su Nijemci, tih pet neznanaca su brzo postali moja druga obitelj na koju sam se mogla osloniti, što je bila jedna od svijetlijih točaka razmjene. Uz to, od važnijih trenutaka bih izdvojila putovanja u Berlin i Koln, gradove koji su na razini svjetskih metropola, a uz to i potpuno drugačiji od mirnog i obiteljski orijentiranijeg Stuttgarta. 

Istočna galerija u Berlinu


Njemačku bih preporučila svakom studentu koji želi poboljšati znanje njemačkog jezika, radnu etiku i putovati (blizina Francuske, Češke, Švicarske i Austrije je velika pogodnost), ali smatram kako bi se ipak trebali usmjeriti na Erasmus studijsku praksu ukoliko se odluče za Erasmus u Njemačkoj. Iako nudi odlične studijske programe i prepuna je manjih sveučilišnih gradova, zemlja je prepuna prilika za IT i inžinjerski sektor, posebice u Stuttgartu poznatom kao grad Porschea i Mercedesa što bi bilo šteta ne iskoristiti. Iako ćete na početku boravka trebati vremena priviknuti se na tamošnji mentalitet, a ubrzo jesti kobasicu ili Spatzle uz pivo na festivalima poput Oktoberfesta ili proljetne inačice “Fruhlingsfest”  koju sam imala priliku posjetiti u Stuttgartu, vidjet ćete da je Njemačka puno više od tog i dobiti drugi dom.

Frühlingsfest u Stuttgartu