Skip to main content

ESN Youth Academy – kako u praksi izgleda kada studenti pomažu studentima?

       
Summary
Program ESN-a Hrvatska kojemu je cilj mladima iz lokalnih zajednica u kojima Mreža djeluje prenijeti razne vještine i znanja...
Image
ESN Youth Academy
Body

Text

ESN Youth Academy je projekt Erasmus studentske mreže Hrvatska koji je svoju premijeru doživio prošle godine, a i ove godine uslijedilo je još jedno uspješno izdanje. Misija EYA je prenošenje tvrdih i mekih vještina mladima putem interaktivnih radionica i predavanja. Članovi ESNa su kroz volontiranje stekli mnoga znanja te su to podijelili sa ostalim mladima u svojim lokalnim zajednicama vodeći se ESN krilaticom „studenti pomažu studentima“.

 

 

Ovogodišnje izdanje EYA održalo se u ožujku u šest podružnica ESN-a Hrvatska odnosno u šest sveučilišnih gradova : Osijeku, Požegi, Rijeci, Splitu, Zadru i Zagrebu.  Svaka podružnica ponudila je širok izbor radionica ovisno o interesima sudionika.

Sekcija kandidat ESN Požega probila je led radionicom o javnom nastupu, a vikend nakon uslijedile su raznolike radionice ESNa Osijek, ESNa Split, ESNa Zadar i ESNa Zagreb. Sudionici su poslušali predavanja o ESNu i važnosti volontiranja za životopis, a na radionicama su imali priliku naučiti kako se bolje organizirati, neverbalno komunicirati, pregovarati, a pronašle su se tu i teme u kategoriji tvrdih vještina poput digitalnog dizajna i fotografije, organiziranja događaja i upravljanja timom.

 

 

ESN Rijeka je zatvorila ovogodišni EYA s također vrlo zanimljivim radionicama od kojih se ističu radionice Kako napisati projekt i Kako napraviti video, a prezentirali su i kampanju #OvajPutGlasam za Europske izbore u svibnju.

 

 

Izlaženje iz zone udobnosti je dio ovog projekta, a to nisu doživjeli samo sudionici nego i neki članovi koji su po prvi puta održali radionicu. Jedan od njih je Božo Tadić, volonter ESNa Osijek, koji je u suradnji s kolegama Sandijem Letićem i Ana-Marijom Gerić održao radionicu Negotiation Game te nam ukratko ispričao bit i tijek radionice :

„Smisao naše radionice bio je dočarati ljudima kako doći do sporazuma dvije strane što je zapravo složen posao. Radionica se svodila na to da su sudionici podijeljeni u dva tima: prodavače i kupce. Svaki sudionik je dobio papirić sa iznosom, a taj iznos je predstavljao minimum za koji će kupac, ako nešto kupi ili prodavač, ako nešto proda, ostati na nuli. Cilj radionice bio je kupiti ili prodati proizvod za manji ili veći iznos, ovisno u kojoj je ulozi bila osoba, te tako biti u plusu. Osoba koja je ostvarila najviši dobitak je bila pobjednik. Stvari su se zakomplicirale tako da su najviši iznosi koji su mogli kupci izvući  bili različiti od onoga sto su mogli izvući prodavači. Igralo se u vise krugova i svaki krug se izvlačili novi iznosi pa čak i mijenjale uloge.“

 

 

Nakon tri vikenda rada, zabave i umrežavanja, završio je još jedan ESN Youth Academy koji je opet pokazao koliko ranije spomenuta krilatica “studenti pomažu studentima” može donijeti kada se primijeni u praksi. Više detalja o programu dostupno je na Facebook događaju, a fotografije možete pogledati u galeriji .