Nedjelja je, 29.4.2018., i sjedim na terasi Hotela Osijek s nekolicinom lega iz svih ESN podružnica diljem Lijepe Naše. Topimo se od vrućine, kao i sladoled u kojem netko od nas uživa, te lagano pozdravljamo jedni druge. Dok gledam u ljude oko sebe razmišljam kako je moguće da sam se u tako kratkom roku povezala s njima, a uz to da već brojim dane do sljedeće platforme koja će se održavati u Splitu. No, vratimo se na početak! Psst, imamo video i album!

listopadu 2017. učlanila sam se u Erasmus studentsku mrežu Osijek (ESN Osijek) te sam kao novi član već mjesec dana nakon učlanjivanja dobila priliku sudjelovati na nacionalnoj skupštini u ZagrebuŠest mjeseci nakon toga, našla sam se u ulozi domaćina te vidjela kako je to biti na obje strane. Tema platforme bila je svima dobro poznata serija Prijatelji, što je bio zgoditak s obzirom da svi volimo družiti i upoznati jedni druge u takozavnom ESN duhu. Predavanja i radionice tijekom ova tri dana održavali su se na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, a večernji program u Caffe Bar k Topu staroj jezgri grada Tvrđi.

Članovi ESN Osijek

petak 27.4. smo  započeli 12. Nacionalnu platformu ESN-a Hrvatska sa pozdravom i službenim otvaranjem predsjednice Petre Lang. Nakon toga nam se predstavio i predsjedajući dobor te smo započeli s programom. Neke od tema su bile uspostava alumni mreže, kultura u organizaciji i odgovornosti volontera o čemu je govorila predstavnica za obrazovanje Matea Kladarić, predstavljanje ESN-a Novi Sad što su odlično odradili Marija Kovačević i Drago Stevanović, naši internacionalni gosti. Također, organizacijski odbor Croatian Erasmus Eventa predstavio je ovogodišnji CEE 2018. i dao nam pregled svog dosadašnjeg rada.

Članovi ESN Srbija ispred postera ESN-a Hrvatska

Prvi dan su me definitvno oduševile radionice te su se svi složili kako je pravo osvježenje što su se održale odmah prvi dan jer smo se tako odmah svi upoznali, a bilo je lakše i novim članovima koji nisu odmah bili zatrpani ogromnom količinom informacija. Za kraj programa prvog dana uslijedile su reflekcijske grupe gdje smo bili podijeljeni u 6 grupa nazvanih po glavnih likovima iz serije (#TeamJoey), i naravno večera. Navečer smo se zaputili na društveni program u Top gdje smo odradili 2u1 – Responsible Party karaoke u pidžamama. Većina nas se odvažila i obukla svoje pidžame, što je pomoglo da se svi još više opuste, pjevaju i sudjeluju u Responsible Party nagradnoj igri, a meni je kao Responsible Party ambasadoru bilo lakše uz veselu ekipu i pjesmu.

U subotu - #samoradno! Šalu na stranu, u subotu smo započeli u 09:00, a prva tema su bili izvještaji o radu našeg Nacionalnog odbora. Nakon toga, uslijedile su kandidature za nacionalni odbor 2019/19, što je uvijek svima zanimljivo. Kandidati koji su  predstavili svoje kandidature bili su Matea Kladarić za predsjednicuJosip Bepo Radić za potpredsjednikaPetra Kerep za zamjenicu nacionalnog predstavnika (sa prezentacijom na engleskom jeziku) i Vedrana Kovačić za predstavnicu za odnose s javnošću. Kako bi dalje nastavili produktivno, popili smo kavu i nešto prigrizli, a zatim se posvetili našim Vanjskim suradnicima i njihovim izvještajima, a od kanditatura vanjskih suradnika smo poslušali Ivu Jurjev koja se kandidirala za Grants Managera.

Đorđe Marković je predstavio rad ESN-a Srbije, pofotkali smo se i ručali, poslušali što nam nacionalna predstavnica Tajana Mohnacki ima za reći o internacionalnim novostima iz ESN-a Nakon svega toga uslijedio je svima dragi InfoMarket i još jedna tura radionica, a sbe je završilo reflekcijskim grupama. Navečer smo, opet na istoj lokaciji, odigrali pub kviz na temu Prijatelja i uz to večerali. 

Članovi nacionalnog odbora ESN-a Hrvatska

Nedjelja, kao zadnji dan na izbornoj platformi, je rezervirana za teme poput ESN Youth Academy projekta koji je predstavila zamjenica nacionalne predstavnice Nikolina Relić, i naravno glasovanje. Svi kandidati su jednoglasno izabrani za nacionalni odbor 2018/2019, a glasovali su svi aktivni članovi iz svih 6 podružnica. Nakon glasovanja, došao je red na konstruktivne kritike ESN-a Hrvatska, predstavljanje internacionalnih i nacionalnih odbora, a potom i na govor zatvaranja predsjednice.

Da sve sažmem, bilo je malo naporno trčati na sto strana, prisustvovati u programu, a uz to i pomagati s obzirom na nedostatak volontera. Unatoč tome, mislim da smo rasturili, te sam ponosna na naš mali ESN Osijek, ponajviše naš  organizacijski tim - Tinu Katavu, Nives Kozjan, Katarinu Fekete i Matiju Grgurića (bez vas ne ovo ne bi bilo moguće) i mislim da smo opravdali jedan od hashtagova ove plaftorme, a to je #ESNosijekWillBeThereForYOU. Novoizabranim članovima nacionalne razine čestitam i želim im puno sreće u radu.

Vidimo se najesen u Splitu, a dotad ostanite #galaSTični!

Zajednička fotografija

Napisala: Nina Viljanac (aktivna volonterka ESN-a Osijek)
Lektura: Filip Cirkvenčić (član nacionalnog medijskog tima - CROmCom)
Fotografija: Magdalena Šiško (aktivna volonterka ESN-a Zagreb) i Vedrana Kovačić (nacionalna predstavnica za odnose sa javnošću ESN-a Hrvatska) 
Video: Josipa Friščić (član nacionalnog medijskog tima - CROmCom)