Jedan od ključnih dijelova mog Erasmus iskustva u Portugalu bio je to što se moj smještaj nalazio u srcu kvarta Bairra Alta u Lisabonu. Ako ste student koji je bio u ovom kvartu, sigurno se čudite kako sam uspjela zaspati, a ako ste student koji planira doći u Lisabon, ovo je prvo mjesto koje obilazite. Kvart poznat po živahnoj noćnoj sceni, gdje su zvukovi glazbe, smijeha i razgovora ispunjavali zrak svake noći. No, to je sve za mene bila “slatka muka” jer sam živjela dan za danom, jer sam imala samo tri mjeseca da proživim ovaj nevjerojatan grad. 

Što reći o mojoj praksi u organizaciji Erasmus Life Lisboa (ELL)? To mi je druga obitelj. Praksa mi je pružila priliku sudjelovati u organizaciji raznovrsnih događanja, stjecanju iskustava te sam imala priliku izbrusiti svoja znanja i vještine kroz praksu. Primarni nam je zadatak bio pomagati drugim Erasmus studentima da zavole ovaj grad, dijeleći s njima tajne skrivene kutke i najbolje plesne podije, pa sam morala biti kao Portugalka. 

Raditi s ovim timom bilo je fantastično. Organizirali smo događaje, družili se i smijali tijekom i nakon posla. Živjeli smo dan za danom, svjesni da ćemo se morati u jednom trenutku rastati. No, drago mi je što smo u čestom kontaktu i sigurni da ćemo se ponovno naći.

I to je ono što čini ovo iskustvo nezaboravnim - ljudi s kojima sam radila. Svi su dolazili iz različitih dijelova svijeta (Slovačka, Belgija, Italija, Francuska, Grčka, Turska). Naše svako jutro na praksi započinjalo je pozitivnom vibrom i smijehom. To je uljepšavalo moj “lisabonski život”. Za sva iskustva koja sam stekla nisam ni na tren mogla zamisliti da će takva biti i zbog toga sam prezahvalna.

I tu dolazimo do mog najdražeg dijela mog Erasmus iskustva - surfanja. Da, surfanje! I da, to je bilo uključeno u moju praksu, odnosno jedno od događanja u sklopu ELL-a. I da, to sam obožavala organizirati i voditi studente na surfanje. Kad bih živjela u Lisabonu, vjerojatno bih se najviše bavila surfanjem. Lisabon ima prekrasne kilometarske plaže s valovima koji su raj za surfere i gdje sam imala priliku naučiti surfati. 

 

Osim surfanja, jedan od vrhunaca mojeg boravka u Lisabonu bila je prilika za putovanja. Osim što sam obišla portugalske gradove u sklopu izleta koje smo organizirali za Erasmus studente, posjetila sam predivne Azore, otoke na Atlantskom oceanu koji su raj na zemlji. Priroda, vulkani, jezera i netaknuta ljepota Azora ostavili su me bez daha. 

Moje Erasmus iskustvo u Lisabonu bilo je puno više od obične prakse. Postala sam dijelom ove prekrasne kulture, upoznala divne ljude i stekla neprocjenjiva iskustva. Portugalci su iznimno prijateljski i gostoljubivi, a Lisabon zrači posebnom kulturom i energijom koju je teško opisati riječima. 

Ovo Erasmus iskustvo, ispunjeno predivnim prijateljstvima, zapanjujuće lijepim destinacijama i nezaboravnim trenucima, ostavit će neizbrisiv trag u mom životu. Zato, svim budućim studentima koji razmišljaju o odlasku na Erasmus, recite propitkivanju NE!, usudite se i krenite na ovu once-in-a-lifetime avanturu. Portugal će vas dočekati s otvorenim rukama, a Erasmus će vam otvoriti vrata svijetu.

 

 

Napisala: Leonarda Tikvica

Lektorirala: Katarina Bižanović