Ja sam Marta, studentica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom studija španjolskog jezika znala sam da bih htjela provesti nekoliko mjeseci u državi u kojoj se govori španjolski i na taj način bolje upoznati jezik i kulturu. Kad sam saznala da postoji Erasmus+ program koji nudi mogućnost prakse, htjela sam povezati svoje dvije studijske grupe – španjolski jezik i književnost i povijest umjetnosti – i pronaći mjesto gdje mogu raditi i učiti u oba polja. Htjela sam upoznati suvremenu španjolsku umjetničku scenu pa sam počela tražiti mjesta gdje bih mogla otići na praksu. Nakon što sam se javila u nekoliko galerija, dogovorila sam se sa svojim, tada budućim poslodavcem, da ću doći u siječnju 2023. godine i raditi kao asistentica u Galeriji Jorge Lopez.

 

People posing infront of Jorge Lopez                                                                  

Došla je 2023. i samo nekoliko dana nakon proslave Nove Godine imala sam let za Španjolsku, u Valenciju. Relativno brzo sam se prilagodila novom okruženju i upoznala nove ljudi koji su mi postali jako dobri prijatelji. Iskustvo prakse u galeriji bilo mi je jako zanimljivo i korisno. S obzirom na to da je riječ o manjoj galeriji sa samo dvoje zaposlenika, atmosfera je bila vrlo ugodna i prijateljska, s veseljem sam dolazila na posao i radila sa svojim timom na novim projektima. Naučila sam nešto o organizaciji i implementaciji projekata u području umjetnosti, upoznala mnoge umjetnike, kustose, kolekcionare i druge aktere španjolske umjetničke scene. Na poslu sam imala još jednog kolegu na praksi iz Urugvaja i s njim sam organizirala program galerije za umjetnički sajam u Valenciji.

 

 

Boravak u Valenciji bio mi je iznimno zanimljiv i s kulturne strane. Iskreno, nisam znala za mnoge lokalne običaje i tradiciju, a s obzirom na to da sam u tom gradu živjela više od pet mjeseci, imala sam priliku upoznati ih iz prve ruke. Najveća proslava u Valenciji je Las Fallas, veliki festival koji traje tri tjedna i pretvara grad u veliku zabavu punu vatrometa. Probala sam i lokalnu hranu, prisustvovala lokalnom festivalu paelle, a često sam s prijateljima išla i na patatas bravas i druge tapase. Jedna od mojih velikih želja bilo je putovanje, tako da sam posjetila Madrid, Lisabon i Barcelonu. Uključujući Velenciju, moglo bi se reći da sam dosad obišla najveće gradove Pirenejskog poluotoka, a u Španjolsku ću se sigurno vratiti, turistički ili tražeći nove poslovne prilike. Moje sljedeće odredište sigurno je Andaluzija i gradovi poput Seville, Granade i Cordobe. Istraživala sam i regiju Valencije, ne samo plaže nego i planinsko područje gdje smo išli na planinarenje i roštiljanje.

Izuzetno cijenim vrijeme koje sam provela na praksi i smatram da Erasmus+ program nudi odlične mogućnosti studentima koji možda nemaju propisanu praksu tijekom studija, ali žele steći iskustvo.

                Marta posing

 

Napisala: Marta Agičić

Lektorirala: Lucija Begić