U vrijeme kada kriza zvana COVID-19 pogađa svijet, svaka pozitivna vijest je dobrodošla da malo baci i svijetlu stranu na život. Tako nas ne iznenađuju djela studenata sa sjevera Hrvatske koja su pokazali svoju solidarnost i želju da pokrenu nešto veliko u svojoj sredini i donesu promijene. 

Grupa studenata Međimurskog veleučilišta u Čakovcu koju čine Robert Radiković, Tena Kovačić, Martina Nikolić, Karla Črep, Lucija Delimar, Stella Dorić i Damir Horvat, inspirirani radom Erasmus studentske mreže (ESN) su odlučili pokrenuti organizaciju na samom sjeveru Hrvatske koja će promovirati studentsku mobilnost i mogućnosti za mlade, a posebice biti podrška inozemnim studentima koji su na razmjeni u Međimurju.

Predsjednik Mreže međunarodnih prijatelja Sjever, Robert Radiković otkriva motivaciju i poticaj za osnivanjem studentske organizacije: "Potaknut pozitivnim iskustvima sa svojih Erasmus+ razmjena, odlučio sam napraviti jedan veliki iskorak ovdje „kod kuće“ u vidu poboljšavanja uvjeta za sve domaće i strane studente MEV-a, što me dovelo do saznanja o postojanju međunarodne organizacije Erasmus studentska mreža. Nakon upoznavanja s predstavnicima ESN-a Hrvatska i sudjelovanja na njihovoj 15. Nacionalnoj platformi održanoj prošlog studenog u Zadru, zaključio sam da je to pravi put kojim moramo ići naprijed. Okupio sam tim odvažnih i sposobnih mladih ljudi s kojima sam osnovao udrugu Mreža međunarodnih prijatelja Sjever koja će raditi po uzoru na ESN kako bismo inozemnim studentima pružili nezaboravno iskustvo kod nas i umrežili ih u akademsku, ali i lokalnu zajednicu. Također ovo je izvanredna prilika da naši studenti kroz neformalno učenje steknu kompetencije i primjene stečena znanja u praksu.“


Članovi osnivači Mreže međunarodnih prijatelja Sjever

Robert je i sam je proveo dva semestra na studijskoj razmjeni, pa zna koliko je važno da se studentima pruži ruka i dobrodošlica u zemlju. „Uvijek volim istaknuti ovu uzrečicu našim studentima: U svijetu gdje ima toliko stvari koje nas razdvajaju, Erasmus+ nas spaja. To ujedno i predstavlja sliku budućnosti kakvu želimo vidjeti, jer sve dobro što sada učinimo, ostaje u nasljeđe onima koji dolaze nakon nas. Naravno sve ovo što sam napravio do sad nije samo moja zasluga, već i mog tima studenti i našeg Veleučilišta pod vodstvom dekana doc.dr.sc. Igora Klopotana koji je spremno podržao našu ideju koja vodi prema boljitku cijele naše akademske obitelji, te se stoga i njima i njemu najsrdačnije zahvaljujem.“

Kao svoju glavnu zadaću Robert navodi pridruživanje njihove organizacije ESN-u Hrvatska koja će simbolički na ovoj razini povezati sjever s ostatkom Hrvatske, ali i mrežom od 500 sličnih organizacije u 42 države Europe. Bravo za mlade lidere sa sjevera!