​Međunarodni studenti mogu pridonijeti poboljšanju društva na što ukazuje dvotjedna inicijativa tijekom koje 40 europskih zemalja organizirlo događaje koji potiču poštivanje u različitosti i bogatstvo kultura te volonterstvo.

Kako Erasmus studente približiti lokalnoj zajednici i motivirati ih na volontiranje i pomaganje društvu? Ovim pitanjem bavi se Erasmus Studentska Mreža (ESN), najveća studentska  organizacija u Europi, pod čijim se okriljem nalaze brojni projekti koji potiču mobilnost, cjeloživotno učenje, multikulturalnost, ali i društvenu uključenost. Jedan takav projekt odvija se krajem studenog i početkom prosinca. ESN organizira inicijativu Dani društvene uključenosti (27.11.-10.12.), tijekom koje se u više od 500 lokalnih ogranaka u 40 zemalja odvijaju događaji koji služe osvješćivanju javnosti  o volonterstvu te integraciji osoba s tjelesnim i mentalnim poteškoćama.

Izvor: Facebook.com/ErasmusRijeka

Ova inicijativa pruža priliku međunarodnim studentima da nauče na koji način mogu pridonijeti poboljšanju društva. Šest ogranaka ESN-a Hrvatska organiziralo  je događaje koji su uključivali aktivnosti s marginaliziranim skupinama, prikupljanje sredstava za pomoć domovima za djecu, beskućnicima i azilima, kreativne radionice s osobama s poteškoćama, posjete domovima za stare i nemoćne te druge aktivnosti. Detalje o održanim događajima možete pronaći na stranici ESN-a Hrvatska.


​​Izvor: Facebook.com/ESNzagreb
Ove godine Erasmus+ program slavi 30. obljetnicu postojanja, a Dani društvene inkluzije su bili organizirali kako bi pokazali kako je studentska mobilnost obogaćena volontiranjem. Međunarodni volonteri na ovaj način imaju veću mogućnost proširiti svoje znanje o drugim kulturama i obrazovnim sistemima te stječu iskustvo s lokalnom zajednicom iz prve ruke. Zahvaljujući programu Erasmus+, ESN ima mogućnost pomoći studentima kako bi maksimalno iskoristili mobilnost i pomogli učiniti društvo boljim za svakoga.