Još se jedna generacija okupila na najvećoj studentskoj konferenciji u Europi na temu mobilnosti - Godišnjoj generalnoj skupštini (AGM) Erasmus studentske mreže. Mjesto održavanja je Platja d'Aro u Španjoskoj i primit će više od 1000 studenata volontera koji predstavljaju preko 500 visokoobrazovnih institucija iz 39 zemalja kako bi diskutirali ne samo o budućnosti same organizacije, već i o široj ulozi internacionalno orijentirane mladeži u Europi.

„Europa se nalazi u ključnom povijesnom trenutku kada je ideja ujedinjenosti u različitosti ugrožena. Mi imamo priliku izgraditi bolju Europu, Europu u kojoj se brinemo jedni o drugima. To je naša zadaća.“ -Dr. Silvia Ilach, Sveučilište u Gironi, Španjolska

Osim toga, u skladu sa svojim motom, “Studenti pomažu studentima,” ESN aktivno podržava europsku integraciju i interkulturnu razmjenu u sklopu brojnih aktivnosti i rada ESN volontera. Jedan od najviše simboličnih trenutaka na AGM-u je Internacionalna parada zastava, na kojoj delegati, obučeni u boje svojih država, šetaju ulicama Costa Brave slaveći pritom iskonske vrijednosti ESN-a – jedinstvo u različitosti, suradnju u integraciji i ljubav prema Europi kao području mira i kulturne razmjene. Ta se parada održala 15. ožujka gdje je 16 članova iz šest podružnica predstavljalo ESN Hrvatsku.

Sa više od 25 godina iskustva, ESN je najveća studentska organizacija u Europi aktivno uključena u polja mobilnosti mladih i studentskih razmjena. Organizacija doprinosi građenju aktivne i dinamične akademske sredine podržavajući i razvijajući akademsku mobilnost, kao i neformalno obrazovanje. Sukladno tome ove godine ESN sudjeluje u obilježavanju Europske godine kulturne baštine. Zašto? Zato jer time slavimo našu raznoliku kulturnu baštinu na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini. Na ovaj ćemo način potaknuti više ljudi na otkrivanje i istraživanje europske kulturne baštine te ojačati osjećaj pripadnosti zajedničkom europskom prostoru. Te dvije ideje idu ruku pod ruku i samo još više mogu pokazati koliko je poruka koju ESN šalje bitna i svevremenska.
 
„Svi smo mi jako različiti, ali odlučili smo se fokusirati na ono što nas ujedinjuje. Ovaj osjećaj jedinstva je ono što želimo društvu u cijelosti i to je misija ESN-a.“ - Joao Pinto, Predsjednik ESN-a AISBL
Napisala i lektorirala: Željka Gligora (članica nacionalnog medijskog tima - CROmCom)