Kaže se kako je studentsko doba uvijek najljepše, ali iskorištavamo li ga dovoljno? Radimo li na sebi kako bi otkrili svoje interese te se razvili u poslovnog čovjeka te uputili spremni na tržište rada? Erasmus studentska mreža Hrvatska dokazuje upravo to, dokazuje kako vrijedni, marljivi i motivirani članovi iz malene države na Jadranu mogu postići mnogo u Europskim okvirima.

“Svi smo mi jako različiti, ali odlučili smo se fokusirati na ono što nas ujedinjuje. Ovaj osjećaj jedinstva je ono što želimo društvu u cijelosti i to je misija ESN-a.” 
- rekao je u uvodnom govoru Joao Pinto (predsjednik ESN-a International)

Kao prava slika Erasmus generacije, Godišnja generalna skupština (AGM) je najveća studentska konferencija u Europi ima fokus na mobilnost mladih. 1000 studenata koji predstavljaju više od 500  podružnica i sveučilišta iz 39 zemalja okupilo se od 15. do 18 ožujka u Španjolskoj među kojima je bila i delegacija ESN Hrvatska koju je predstavljalo 16 delegata iz 6 podružnica u Zagrebu, Rijeci, Zadru, Splitu, Osijeku i Dubrovniku.

Delegacija ESN-a Hrvatska je zajedno sa 1000 drugih studenata pokazala svoje boje tokom parade zastava na otvorenju skupštine
 

 

Odlučivalo se o novom internacionalnom odboru, redizajnu logotipa, financijskom planu, dok su se te su partneri ESN-a poput RyanairaDr. WalterHostelling International i Uniplaces održali prezentacije o zajedničkoj suradnji. Ali, dio programa gdje svaka zemlja ima priliku da zasja je gala večer tokom koje su se dodjeljivali STARawards tj. nagrade najzaslužnijima u mreži u različitim kategorijama gdje je ESN Hrvatska osvojila čak 4 nagrade!

Delegacija ESN-a Hrvatske nakon dodjele nagrada

 

  • 1. mjesto inclusionSTAR (najbolja društveno uključivu aktivnost) -  ESN Rijeka (Human Library)

  • 1. Mjesto SeCoSTAR (najbolja suradnja sa drugom podružnicom) - ESN Zagreb i ESN Split

  • 3. Mjesto careerSTAR (aktivnosti koje potiču, educiraju i pripremaju mlade za tržište rada) - ESN Zagreb i ESN Split (Employ Your Skills)

  • 3. mjesto educationSTAR ( prepoznavnjae te priznavanje volonterstva) -  ESN Hrvatska

 

  

  

Što zaključiti iz ta četiri dana konferencije? Hrvatski volonteri i studenti imaju potencijala za velike stvari te mogu parirati studentima iz puno većih država. Volontiranje svakako nije lako, ali trud se dugoročno svakako isplati. Bivši volonter ESN-a Hrvatska su spremno i samopouzdano krenuli na tržište rada gdje i dan danas čine velike stvari, a sve to je počelo sa samo jednom idejom -

Studenti pomažu studentima

Napisala: Vedrana Kovačić (predstavnica za odnose sa javnošću ESN-a Hrvatska)
Lektorirao: Filip Cirkvenčić (član nacionalnog medijskog tima - CROmCom)
Dizajn: Vedrana Kovačić (predstavnica za odnose sa javnošću ESN-a Hrvatska)