Da mi je netko prije 4 godine rekao koliko se toga može naučiti volontirajući u neprofitnoj organizacija, rekla bih mu da mi LAŽE.

Zašto sam uopće krenula volontirati? Pa to je vrlo jednostavno - htjela sam ispuniti vrijeme na studiju, naći neke nove prijatelje i, budimo iskreni, zabaviti se. 

U to kasno ljetno popodne prije četiri godine (kad prije?!) otvorila sam stranice Volonterskog Centra Zagreb i ispred mene je iskočio naslov s velikim ERASMUS STUDENTSKA MREŽA ZAGREB TRAŽI NOVE ČLANOVE. Ni pet ni šest, već sam krenula istraživati što je to taj ESN, jer ne da nisam imala pojma o tome, nego sam definitivno bila kao riba na suhom. Međutim, ova je ribica vrlo brzo shvatila da je to more u koje bi htjela uskočiti. Mladi studenti, Erasmus, putovanja, prilika za organizaciju evenata i korištenje jezika - SIGN ME UP.

 

 

Pripremila sam CV, motivacijsko i kliknula SEND, zažmirila i držala sama sebi fige da dobijem priliku za razgovor. I naravno, budući da pišem ovaj članak - jesam. Na tom sam razgovoru dobila priliku predstaviti sebe, ali i više od toga, upoznala sam se s time što to, sada već moja, organizacija radi.

I čeljust mi je zjapila otvorena dok sam slušala da ESN nije tu samo da bude, već da pokriva područja poput kulture, sporta, zdravlja, neformalne edukacije te uključuje internacionalne studente u zajednicu i zajednicu upoznaje s njima. I was hooked.

Moja je priča krenula tako da sam počela kao član koji je bio u timu organizacije putovanja, no to nije bilo dovoljno, zanimala sam se za druge timove, razvijala ideje na sastancima, pri upoznavanju s drugima počela sam graditi i sebe. Od aktivnog građanstva, držanja prezentacija, učenja o drugim kulturama, internacionalnog društva do organizacije nacionalnih evenata, odlaska na velike internacionalne događaje naše mreže - prošla sam sve.

 

 

Dobila sam toliko prilika da razvijem tvrde i meke vještine, upoznam sebe bolje kroz interakciju s ljudima koji su toliko različiti od mene te da vratim sve dobiveno natrag svim tim dragim ljudima i zajednici u kojoj jesam. Osamostalila sam se, našla prijatelje za cijeli život i prošla pola Europe volontirajući.

Prošlo je već dugo vremena otkada sam ja zakoračila u ovaj divan svijet volonterizma i kada god me ljudi pitaju, svima kažem: prijavi se i kreni. Ako ovo zvuči kao nešto što te zanima, na sreću, naše podružnice u Hrvatskoj provode regrutacije.

 

Što čekaš? Pripremi CV, motivacijsko i klikni SEND. I tko zna, možda ćeš baš ti u budućnosti biti na mome mjestu.

P.S. Nadam se da hoćeš! :)

 


 

Written by: Željka Gligora (Vice-Chair of the Croatian Communication Committee 2020/21)