Erasmus studentska mreža Hrvatska sudjelovat će u manifestaciji Hrvatska volontira i potaknuti studente s razmjene na volontiranje u sklopu 30. godišnjice Erasmus+ programa. Aktivnosti koje će se provoditi kroz projekt SocialErasmus u sekcijama ESN-a Hrvatska posjete su vrtićima, domovima za nezbrinutu djecu, volontiranje i doniranje potrepština azilu, humanitarne akcije i slično. ESN Rijeka posjetit će Dječji dom Ivana Brlić Mažuranić gdje će ESN volonteri i Erasmus studenti uređivati vrt i igralište i igrati društvene igre s djecom; ESN Zadar organizirao je posjet vrtiću Šuškalica i donacije hrane azilu u Zadru; ESN Zagreb će posjetiti Dječji dom Antun Gustav Matoš; ESN Split će u tjednu manifestacije organizirati skupljanje robe za beskućnike u Šibeniku i humanitarnu utrku kojom skupljaju sredstva za udrugu Kamenčić u Šibeniku, a ESN Osijek biciklijadu kojom podiže svijest o zdravom načinu života.

Sudjelovanjem u manifestaciji želimo ostvariti dodanu vrijednost programima mobilnosti u Hrvatskoj promičući volonterizam i aktivno građanstvo među međunarodnim studentima te olakšavajući njihovu socijalnu integraciju u lokalnu zajednicu. Osim toga, studenti sa studentske razmjene koji sudjeluju u volonterskim aktivnostima imaju veće šanse da prošire svoje znanje o drugim kulturama. Također, oni pokazuju drugima da se studentska mobilnost ne sastoji samo od putovanja ili zabava nego i aktivnog volontiranja i integracije s lokalnom zajednicom.

Sudjelovanje internacionalnih studenata u SocialErasmus aktivnostima ne samo da znatno pridonosi boljem međukulturnom razumijevanju, nego ono i nadahnjuje inozemne i lokalne studente da se odvaže ostavljati svoje tragove u društvu.” Josipa Friščić, Nacionalna SocialErasmus koordinatorica

SocialErasmus je projekt ESN-a International koji za cilj ima uključivanje mladih na studentskoj mobilnosti u lokalne zajednice putem volonterskih aktivnosti, poticanje interakcije između internacionalnih i lokalnih studenata te poticanja na promjene u društvu. Projekt djeluje pod sloganom: Ostavite svoj trag!