Ovisi o prioritetima – ciljate na stranu diplomu ili samo na internacionalno iskustvo? Oba programa mogu trajati godinu dana, ali izbor ovisi o tome čemu težite i koji je vaš karijerni cilj.

Često smatramo da je mobilnost isključivo Erasmus+ program, no svijet mobilnosti i mogućnosti koje postoje je vrlo velik. Tako uz sam Erasmus+ studijski boravak i stručnu praksu postoje i drugi programi mobilnosti - poput CEEPUS-a ili bilateralnih suradnji između sveučilišta. Svakako važan aspekt čine i cjeloviti studiji u inozemstvu - bilo da se radi o Erasmus Mundus Joint Master Degree ili da je to redovni diplomski studij u inozemstvu u trajanju od 1 do 2 godine. Diplomski studiji u inozemstvu traju većinom samo jednu godinu, iako postoje određeni dvogodišnji programi. 

Ako vas zanima studij u ekonomskom središtu Europe onda definitivno izaberite studij u Nizozemskoj – osim što je ekonomsko središte, mnogi će zaključiti da je i geografsko zbog toga što se iz Nizozemske, konkretno aerodroma s najvećim brojem putnika u Europi, Aerodroma Schipol, možete za sat vremena doći do Londona, Pariza, Beča, itd. Nizozemska nudi niz zanimljivih specijalizacija na diplomskoj razini studija, primjerice:

Školarine se razlikuju ovisno o sveučilištu, a često i studijskom programu – negdje su fiksne i iznose 2.143€, a na određenim studijskim programima su više, o čemu vas mogu informirati obrazovni savjetnici iz IntegralEdu. U Nizozemskoj je moguće prijaviti se za različite financijske potpore o kojima je moguće više pročitati na ovoj poveznici. U Nizozemskoj nisu potrebne nikakve dodatne dozvole za rad, a studenti koji rade 56 sati mjesečno mogu se prijaviti za dodatne zajmove koji se vraćaju nakon završetka studija ili potpore koje se ne vraćaju ukoliko se studij završi u roku.  

Ako ste zainteresirani za diplomski studij prvenstveno niske cijene, a visoke kvalitete – predlažemo programe u Belgiji, npr. Linguistic and Literary Studies ili Biomedical Engineering na Vrije Universiteit Brussel, sveučilištu demokratskog upravljanja, pluralizma i akademskih sloboda. Za internacionalne studente prednost Belgije je i višejezičnost i multikulturalnost u kojoj se strani studenti lako uklope.

Najveći izbor za diplomske studije još uvijek definitivno nudi Ujedinjeno Kraljevstvo, budući da ima sve studijske programe na engleskom jeziku. U UK-u školarina diplomskih studija varira ovisno o sveučilištu, ali britanska vlada ima ustaljen sistem državnih zajmova kojima ju studenti isplaćuju. Ono što je važno naglasiti jest da studentski zajam može pomoći i pri plaćanju nekih drugih troškova, kao što je stanarina! Moguće je podignuti maksimalan iznos zajma (11.222£), s dijelom platiti školarinu, a s ostatkom što god je već potrebno. Prosječna cijena školarine je 7.000£, iako su školarine na nekim sveučilištima niže, a na nekim više.

Ako vas ipak zanima studij koji je u inozemstvu, ali ne tako daleko onda možete odabrati Italiju za svoj diplomski studij. Studiji koje studenti najčešće odabiru u Italiji su studijski programi dizajna, ali Italija nudi i razne druge kvalitetne programe, npr. Nuclear Engineering, dvogodišnji program s mogućnošću odlaska na razmjenu tijekom studija u inozemstvu, Cybersecurity ili Management Engineering, dvogodišnji program s prvom osnovnom godinom i drugom u kojoj se bira između 9 specijalizacija na jednom od 150 najboljih svjetskih sveučilišta.

Švedska i Danska nude besplatni diplomski studij, a uz to u Danskoj je moguće prijaviti se i za SU Grant, financijsku potporu kojeg dodjeljuje svaka pojedina općina svojim studentima te iznosi do 700€ mjesečno. Upravo zbog toga te dvije države su iznimno popularne obrazovne destinacije. Dapače, osim što je obrazovanje besplatno, ono spada i među najkvalitetnije obrazovanje na svijetu. U objema državama obrazovanje je usmjereno prema studentu te se radi u malim grupama, a naglasak je na istraživačkom radu – ipak je Švedska država Nobelove nagrade i mnogih inovacija, bilo da je riječ o računalnim aplikacijama, medicinskim instrumentima ili kreativnim uspjesima, a Danska Lego kocaka i kvalitetnog piva.

Švedsko obrazovanje fokus stavlja na internacionalni karakter, s jedne strane zbog toga što ima velik broj internacionalnih studenata, a s druge strane jer njihove tvrtke rade na internacionalnoj razini, neovisno o domeni rada. Također, studentima je omogućen rad bez ograničenja, a budući da 80% stanovništva vlada engleskim jezikom te Šveđani prema testovima jezika najbolje vladaju engleskim jezikom od svih govornika engleskog kao drugog jezika, nije nužno znanje švedskog već pri dolasku u državu. I u Danskoj je studentima omogućen rad uz studiranje, ali ako se radi 10-12 sati tjedno moguća je i prijava za već spomenuti SU Grant. Ukoliko studenti rade više od toga, nisu u mogućnosti primati tu potporu, a sve ovisi o poslu kojeg pronađete, iskustvo naših studenata je dijelom odabir potpore, a dijelom i rad na punu satnicu čiji iznos bude više od onoga kojeg bi ostvarili putem potpore.

Ako i dalje niste sigurni u koju državu otići, detaljnije o samim sveučilištima možete pročitati u digitalnom katalogu obrazovanja u inozemstvu ili se možete direktno javiti za (besplatne) konzultacije obrazovnim savjetnicima naše najveće obrazovne agencije za studij u inozemstvu – IntegralEdu.