Neki dojmovi se slegnu nakon određenog vremena, a neki, čini mi se, nikada ni neće.

Niti moraju. 

 

Još je jedan vikend iza nas, ali samo se ovaj izdvaja iz prosjeka uobičajenih zbog događaja održanog na zagrebačkom Sljemenu. Rečenica koja mi pada na um prvi je stih poznate uvodne pjesme u seriji Friends: „So no one told you life was gonna be this way“.

I zaista, nitko mi nije rekao što od edukacijskog treninga mogu očekivati i što ću sve doživjeti.

 

 

Počevši u petak, 26. listopada, a završivši u nedjelju, 28. listopada, Nacionalni trening sadržavao je sve teme koje nove, mlade članove zanima i koje će im pomoći u budućem volonterskom radu unutar organizacije.

Kroz predavanja i radionice, upoznali smo se sa strukturom ESN-a i područjima djelovanja, naučili što sve treba uzeti u obzir kada se organiziraju događaji, kako na kvalitetan način ispuniti svoj životopis, kakva je kultura koja se njeguje u organizaciji, itd. Svako od tih predavanja i radionica iziskivalo je našu pažnju i koncentraciju koju su voditelji osvježavali energizerom koji je bio apsolutni hit među prisutnima.

 

 

S obzirom na to da je riječ o organizaciji utemeljenoj 1989. godine koja broji više od 15 000 volontera, ni ne čudi kako je naglasak njezinog djelovanja na poticanju mobilnosti, volonterizma i socijalne uključenosti. Sve je to nezamislivo realizirati bez čvrstih temelja koji se grade edukacijom koju ESN redovito organizira za svoje članove ne samo na lokalnoj, već i na (inter)nacionalnoj razini.

Upoznati 20-ak ljudi koji su se s istim ciljem, a različitim očekivanjima, okupili na istom mjestu gdje su zajedno živjeli i disali 3 dana – neprocjenjivo volontersko, ali prije svega i životno iskustvo.

 

 

Lijepo je znati da si dobrodošao u neke krajeve Lijepe Naše za koje si donedavno mislio da ih nećeš nikad posjetiti jer nemaš kome tamo otići, a još ljepše da s tim ljudima imaš priliku nastaviti surađivati na višem stupnju neformalnoga obrazovanja.

Nakon ovakve avanture, nemoguće je ostati ravnodušan i pasivan. Motivaciju i entuzijazam dodatno potpiruju osobne poruke koje smo prikupljali za vrijeme, a pročitali nakon treninga kada smo u udobnosti vlastita doma uživali i smijali se internim šalama koje smo primili.

 

 

Vjerujem da je samo nebo granica, a da svijet i dalje ostaje naša pozornica koja čeka tebe da ju istražiš. Za kraj mogu samo reći da sam ušla u ESN koji za mene znači „E Stvarno Najbolji“!

„Lipi moj živote, srce mi se smije“ 

 

Napisala: Helena Kačić-Bartulović (članica ESN-a Split)
Dizajn, fotografija i video: Vedrana Kovačić (predstavnica za odnose sa javnošću ESN-a Hrvatska)