Erasmus Student Network (ESN) diljem Europe dva puta godišnje organizira Dane društvene uključenosti s ciljem zagovaranja inkluzivnih programa mobilnosti te zbližavanja internacionalnih studenata s lokalnom zajednicom kroz volonterske akcije. Ovaj semestar inicijativa traje od 20. studenog do 4. prosinca 2019. godine te će se studenti, među brojnim aktivnostima, moći priključiti raznim humanitarnim aktivnostima poput šetnje pasa u skloništima ili aktivnostima koje podižu svijest o osobama s invaliditetom poput večeranja s povezima na očima ili slikanja ustima i nogama. 

ESN Hrvatska se, kao i svaki semestar, priključuje inicijativi i pokušava doprijeti do internacionalnih studenata koji su za svoju mobilnost odabrali neki od sedam gradova u kojima aktivno djelujemo  (Dubrovnik, Osijek, Požega, Rijeka, Split, Zadar i Zagreb).

Statistički podaci za prošlu akademsku godinu pokazuju da je oko 19 tisuća internacionalnih studenata sudjelovalo u nekim od oko 1300 organiziranih aktivnosti u preko 250 gradova Europe što nam dokazuje kako sve veći broj mladih uviđa potrebu i važnost iskustvenog učenja koje volontiranje pruža te svoju mobilnost žele upotpuniti van formalnog obrazovanja. Stečene kompetencije koje su studenti istaknuli nakon pridruživanja aktivnostima uključenim u zajednicu su interkulturalno razumijevanje i transkulturalna kompetencija, interkulturalne komunikacijske vještine, aktivno građanstvo i društvena odgovornost, projektni menadžment te Erasmus duh i Europsko građanstvo.

Novi Erasmus program 2021-2027. stavlja naglasak na inkluzivnije mogućnosti mobilnosti i socijalnu dimenziju programa. Kako bismo osigurali kvalitetniju integraciju internacionalnih studenata u lokalnu zajednicu te povećali interkulturalnu osviještenost, zalažemo se za prepoznatljivost i priznavanje volontiranja tijekom mobilnosti od strane sveučilišta i internacionalizaciju obrazovanja. U Hrvatskoj smo možda još uvijek daleko od toga, ali smo mreža koju čini 15 tisuća volontera, koja zajedničkim snagama može postići da postanemo ujedinjeni u različitosti.

#LeaveYourMark #THISisESN #UnitedInDiversity #WeAreOne