S ciljem promicanja odgovorne konzumacije alkohola i borbe protiv alkoholizma među studentima u Europi, Pernod Ricard obnovio je svoje partnerstvo s Erasmus studentskom mrežom (ESN). Dva su cilja ovog partnerstva: podići svijest o odgovornom konzumiranju alkohola i smanjiti štetu povezanu s alkoholom tijekom studentskih partija.

Tijekom proteklih deset godina, Responsible Party (RP) implementirao se u 32 države i upoznao sa svojim ciljevima više od 400 000 studenata.

Ovo partnerstvo podiže svijest o odgovornom konzumiranju alkohola. Responsible Party bio je vrlo uspješan djelomice zahvaljujući pristupu gdje studenti pristupaju studentima. Studenti, ujedno i ambasadori RP-a, organiziraju aktivnosti tijekom RP-ova kako bi mladim ljudima pružili konkretne savjete o odgovornoj konzumaciji alkohola. Na Responsible Party događaju svima su dostupni besplatna hrana i voda te poruke o utjecaju konzumacije alkohola koje se predstavljaju se na zabavan način.

 

 

Oba partnera vjeruju da su partnerstvo i podrška ključni sastojci u provođenju prevencije, a neovisna znanstvena istraživanja provedena u 2017. su to i potvrdila. Rezultati istraživanja pokazuju da 88,8 % studenata smatra RP korisnim programom prevencije, 61,4 % sudionika promijenilo je svoje ponašanje tako što su počeli piti više vode, dok je 41,4 % smanjilo ukupnu konzumaciju alkohola u odnosu na 37,7 % onih koji nisu.

Program je proširen na 32 zemlje širom svijeta, a Rusija je posljednja koja se pridružila inicijativi u prosincu 2018. godine. Ove brojke jasan su odraz posljednje analize provedene u Europi o ovisnosti mladih u dobi iznad 16 godina (96 046 ispitanika u 35 zemalja) koje provodi Europsko istraživanje o pušenju, pijenju alkohola i uzimanju droga među učenicima (ESPAD) svake četiri godine. Prema posljednjem istraživanju ESPAD-a, konzumacija je bila niža u većini zemalja u odnosu na istraživanje iz 2011. godine.

 

 

Alexandre Ricard, predsjednik i glavni izvršni direktor Pernod Ricarda, i Gilles Bogaert, predsjednik i izvršni direktor Pernod Ricarda u Europi, Bliskom Istoku i Africi/Latinskoj Americi, stigli su u Bruxelles kako bi potpisali ugovor o obnovi programa i pokazali svoju podršku studentima i podružnicama koje su prisustvovale ovom događaju.

„Partnerstvo koje obnavljamo s ESN-om o programu Responsible Party ključno je za Pernord Ricard. Prvo, jer spada u nepokolebljivu politiku Pernod Ricarda u korist sve odgovornije i stoga društvene konzumacije, i drugo, jer su studenti uglavnom izloženi rizicima neodgovorne konzumacije. Tijekom godina, naše partnerstvo s ESN-om pokazalo je da su prevencija i suradnja ključni, a mi ćemo ojačati ovu suradnju kako bismo se borili protiv zlouporabe alkohola tako što ćemo djelovati na pravom mjestu u pravo vrijeme kako bi se osiguralo da svi uživaju u partijima na odgovoran način." 
Alexandre Ricard

 

 

ESN je jednako uvjeren u uspjeh i djelotvornost ovog programa, kao što je João Pinto, predsjednik ESN-a, i sam rekao:

„Naša suradnja može poslužiti kao primjer kako partnerstva između organizacija civilnog društva i tvrtki mogu doprinijeti ostvarivanju ciljeva održivog razvoja i posebno poboljšati rad za dobrobit studenata. RP usadio je osjećaj odgovornosti pri konzumaciji alkohola mladih Europljana i doprinijela smanjenju štete koju uzorkuje neodgovorna konzumacija u posljednjih 10 godina."

 

 

Uz obnovu partnerstva, organizirana je i konferencija za javnost pod nazivom: Partnerstvo za dobrobit svih! Poticanje studenata u borbi za dobrobit u odgovornoj i aktivnoj Europi. Tijekom rasprave na visokoj razini s izvršnim direktorom Pernod Ricarda Alexandreom Ricardom, predsjednikom ESN-a Joaom Pintom i predstavnicima Europske komisije i industrije vina i alkoholnih pića, raspravljalo se o pitanju: „Kako inicijative poput RP-a mogu pružiti inspiraciju za buduće europske inicijative?"

U večernjim satima održan je neformalni razgovor između A. Ricarda i ESN volontera iz cijele Europe u lokalnom baru, a slijedio ga je Responsible Party kako bi proslavili desetu godišnjicu na odgovoran način. Ova rasprava bila je prilika za neformalni razgovor o temama koje su odabrali članovi ESN-a, miješajući i poslovna, društvena i osobna pitanja.

 

Originalni tekst: esn.org
Prijevod: Željka Gligora (članica nacionalnog medijskog tima CROmCom)