Od 8. do 21. svibnja u Hrvatskoj su održani još jedni Dani društvenog utjecaja (eng. Social Impact Days), inicijativa u organizaciji Erasmus studentske mreže. Sa sada već 44 države članice, Erasmus studentska mreža ovom inicijativom nastoji povezati internacionalne studente i lokalnu zajednicu kroz organizaciju različitih događanja.    

Cilj inicijative je potaknuti studente na mobilnosti da aktivno sudjeluju u svojim novim lokalnim zajednicama kroz razne aktivnosti i događaje koje mogu pozitivno utjecati na društvo. Nadovezuje se na uspjeh prethodnih kampanja poput SocialErasmus i Social Inclusion Days koje su potaknuli tisuće međunarodnih studenata diljem Europe na povećanje angažmana u lokalnim zajednicama gdje su proveli svoje razdoblje mobilnosti.

Sekcije ESN-a organiziraju različite aktivnosti za internacionalne studente kroz koje promiču i svoju misiju, a to je obogaćivanje društva kroz internacionalne studente. Tako se posebice tijekom Dana društvenog utjecaja stavlja naglasak na dobrobiti mobilnosti za lokalnu i internacionalnu zajednicu, a kroz cijelu se godinu radi na povećanju inkluzije, ali i privlačnosti programa mobilnosti u visokom obrazovanju.

Ove je godine više od 500 lokalnih podružnica ESN-a organiziralo niz aktivnosti koje se baziraju na 6 područja djelovanja: ekološku održivost, kulturu, zdravlje i blagostanje, društvenu uključenost, razvoj vještina i zapošljivost te obrazovanje mladih. Upravo je ovih šest područja djelovanja osnova pri osmišljavanju aktivnosti, pa smo ovog proljeća imali priliku vidjeti zaista kreativne i raznolike događaje.

Naše su lokalne podružnice održale velik broj aktivnosti, a ove se godine posebno istaknuo broj aktivnosti koje se bave održivošću i povećanjem svijesti o ekološkim problemima. U sklopu odbojkaškog turnira koji potiče zdravlje duha i tijela, u Zadru je održano i čišćenje plaže na kojem su lokalni volonteri i internacionalni studenti sakupili 10 vreća otpada. U Splitu se također promicalo zdravlje na turniru u futsalu i stolnom tenisu. Osječki su volonteri organizirali sat znakovnog jezika na kojemu su studenti osvijestili različitosti društva i naučili osnovne znakovnog jezika, u organizaciji s Udrugom gluhoslijepih osoba grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. U Rijeci je održan humanitarni pub-kviz, a sva prikupljena sredstva donirana su azilu za pse u Viškovu, dok se u Zagrebu poticala razmjena kultura i kreativnost: internacionalni su studenti ukrašavali licitarska srca motivima vlastitih kultura koja su poklonjena dječjem domu. 

Dani društvenog utjecaja samo su jedan dio onoga što ESN radi, a nama je u Hrvatskoj iznimno drago što se ovakve aktivnosti organiziraju i tijekom ostatka godine. U našoj najsjevernijoj podružnici, u Čakovcu, organizirana je humanitarna tombola s kvizom općeg znanja, a prikupljena sredstva donirana su udruzi za zaštitu mačaka “Sklonište dobrote”, dok su na jugu, u Dubrovniku, studenti imali likovnu radionicu s korisnicima udruge za Down sindrom

Veselimo se vidjeti koje sve nove aktivnosti spremaju naši volonteri te se radujemo budućim suradnjama i nadamo se nastavku onih već postojećih. 

Ostale događaje organizirane u sklopu Dana društvenog utjecaja možete pogledati na sljedećim linkovima:

Sign language Course (ESN Osijek)
 

Humanitarian Pub Quiz (ESN Rijeka)


Get the Work Done x Horse Club Wild Spirit (ESN Zadar)


Dog Shelter Visit (ESN Rijeka) 


National park Plitvička jezera & Memorial centre Tesla (ESN Zadar)


Comedy Night (ESN Rijeka)


Raffle for good! (ESN Osijek)


Movie projection by Kino Zona (ESN Zadar)


Balkan Cultural Evening (ESN Osijek) 


Arts, Crafts & Wine (ESN Zagreb)


Workshop x Down Syndrome Association (ESN Zadar)


Beach Cleaning & Volleyball Tournament (ESN Zadar)

 

Za više informacija o ovogodišnjem izdanju inicijative pročitajte članak Spring Edition of Social Impact Days is Here to Foster the Engagement of International Students, a sve aktivnosti koje Erasmus studentska mreža provodi mogu se pronaći na activities.esn.org.

 

Napisala: Lucija Begić (Menadžerica aktivnosti ESN-a Hrvatska 2022/23)