Erasmus Student Network (ESN) organizira inicijativu pod nazivom Social Inclusion Days u kojoj sudjeluje više od 500 lokalnih podružnica u 40 država. Inicijativa, koja se održava od 16. do 29. travnja, uključuje organizaciju evenata koji podižu svijest o invaliditetu kroz volontiranje. Dvotjedna inicijativa dat će priliku internacionalnim studentima da nauče kako oni, kao europski građani, mogu pridonijeti poboljšanju društva. Ove smo se godine usredotočili na važnost utjecaja koji internacionalni volonteri imaju na lokalne zajednice i inkluzivne evente. Kao aktivna članica mreže ovom pokretu priključila se i ESN Hrvatska.

„Social Inclusion Days event slavi ESN-ovu misiju. Tijekom dva tjedna, više od 530 ESN lokalnih sekcija približit će Erasmus studente njihovim lokalnim zajednicama i istovremeno promovirati Erasmus+ program koji će postati inkluzivniji za studente s invaliditetom. Tisuće ESN volontera bit će ujedinjeni u aktivnostima koje će pokriti prioritete koji su određeni Obnovljenom agendom za visoko obrazovanje EU-a i Social Summitom u Goteborgu. Ovo nisu obični dani, ovo su dani kada slavimo Europu koja je zaista uključena u Erasmus+ program.“
- Joao Pinto, Predsjednik ESN-a AISBL

Nadalje, internacionalni volonteri imaju priliku povećati njihovo znanje o drugim kulturama i sustavima obrazovanja jer osobno iskustvo lokalnih volontera u lokalnoj zajednici im to i omogućuje. Kroz takvo djelovanje, studenti obogaćuju svoj kurikulum, dobivaju novo iskustvo, znanje, bolje razumijevanje Europe i počinju je više cijeniti. Dok slave i uživaju na svojem Erasmusu studenti i mladi ljudi imaju priliku sudjelovati u aktivnostima kao što su: raspodjela hrane, donacije, prikupljanje sredstava, označavanje sveučilišta na kartama koji su dostupnima svima, posjeti azilima, radionice, konferencije i u svim ostalim eventima koji promoviraju društvenu uključenost.

Što se ovih dva tjedna događalo u Hrvatskoj?

Ovi dani se održavaju i na samom jugu hrvatske u podružnici ESN Dubrovnik koji su prošli tjedan organizirali radionicu te karaoke na navedenu temu dok ovaj tjedan organiziraju MentalFest sa živom knjižnicom, predstavom te internacionalnom večerom.

Na drugom kraju Hrvatske, točnije ESN Osijek, se organizirao posjet azilu za nezbrinute životinje te večera u mraku gdje su internacionalni studenti iskusili kako je to jesti bez jednog od osjetila, točnije vida. U glavnom gradu ESN Zagreb je pripremio dobrotvorni kviz kao i Erasmus aukciju, posjetili su i dom za nezbrinutu djecu Matoš, večerali u mraku i prikupljali dobrotvorne priloge.

Naši volonteri iz  ESN Rijeka odlučili su potaknuti raspravu o društvenoj uključenosti uz šalicu kave kao i družili se sa članovima udruge Srce koja se bavi pomaganjem osobama sa intelektualnim poteškoćama. ESN Zadar je organizirao radionice na temu društvene uključenosti te Down sindroma. ESN Split je također imao zanimljiva dva tjedna gdje su sudjelovali u utrci za dobrotvorne svrhe, izradom narukvica i roštilj sa udrugom Providnost, posjetom azilu i još mnogo više!

Za više informacija kontaktirajte info@esn.hr ili posjetite www.esn.hr.

Napisao i lektorirao: Filip Cirkvenčić (član nacionalnog medijskog tima - CROmCom)
Dizajn: Vedrana Kovačić (nacionalna predstavnica za odnose sa javnošću ESN-a Hrvatska) na temelju materijala poslatnih od strane internacionaog SocialErasmus predstavnika za odnose sa Javnošću Josipe Friščić