Treće izdanje Europskog događaja mladih (EYE2018), ove godine održalo se u sjedištu Europskog parlamenta u Strasbourgu 1. i 2. lipnja.

Više od 8.000 mladih Europljana došlo je na događaj kako bi raspravljali o idejama za bolju Europsku uniju, sastajali se s članovima Europskog parlamenta i razvili svoje znanje o funkcioniranju europskih institucija, ali prije svega kako bi upoznali druge mlade ljude iz cijele EU i organizacije mladih te njihove projekte.

Glavni fokus ovog izdanja bio je na izborima za Europski parlament 2019., odnosno Europska unija ovim putem želi potaknuti sudionike da u što većem broju  glasuju na nadolazećim izborima. EYE2018 se čini kao vrlo dobra inicijativa za promicanje, ali i na taj način povećanje odaziva mladih europskih građana na ovim izborima jer su skloniji širiti riječ o tome svojim kolegama i prijateljima - također mladim građanima Europske unije.

Jedna od većih grupa na događaju bila je sastavljena od volontera Erasmus studentske mreže iz cijele Europe, a među njima i tri člana ESN HrvatskaSredište događaja sastoji se od sudjelovanja na aktivnosti koju svaki od sudionika odabire prema vlastitim interesima.  Što se tiče mene, najimpresivniji je bio razgovor s predsjednikom Europskog parlamenta, gospodinom Antoniom Tajanijem. Tijekom razgovora mogli smo se uistinu staviti u njegove cipele i vidjeti kako funkcionira njegova pozicija. Ostale aktivnosti na kojima smo sudjelovale su bile vezane za društvenu inkluzijudigitalizaciju i visoko obrazovanjebudućnost Erasmus+ programaEuropsku godinu kulturne baštine te čak i predavanje pravog astronauta koji je proveo nekoliko mjeseci na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Predsjednica ESN-a Zadar - Josipa Friščić (lijevo) i članica udruge ESN Zadar - Matea Citković (desno)

Tijekom mojeg dvodnevnog boravka na Europskom događaju mladih imala sam priliku pobliže upoznati način rada Europskog parlamenta. Kroz različite aktivnosti dijelili smo svoja razmišljanja i ideje o smjeru u kojem se Europa kreće, te problemima s kojima se suočava. Cijeli događaj bio je odlično organiziran, a samo okruženje veoma motivirajuće. Sudjelovanje na EYE za mene je bilo posebno i lijepo iskustvo. - Mateja Citković, članica udruge ESN Zadar.

 

Član ESN-a Hrvatska, Hrvoje Grganović u Europskom parlamentu

Osim formalnog djela u zgradi Parlamenta, vani su se održavale razne aktivnosti u sklopu Yo!Festa, godišnjeg političkog festival mladih koji organizira Europski forum mladih. Festival u programu sadrži razne aktivnosti, od rasprava i radionica sa živom glazbom do raznovrsnih umjetničkih nastupa, stvarajući savršenu kombinaciju za ugodan doživljaj.

Predsjednica ESN-a Zadar, Josipa Friščić u Europskoj komisiji

Uistinu je impresivno vidjeti toliko mladih ljudi iz svih država Europe i šire na istom mjestu kako uče jedni od drugih o raznim kulturama i kako aktivno sudjeluju u raspravama oblikujući budućnost Europske unije svojim prijedlozima. - Josipa Friščić, Predsjednica Udruge ESN Zadar

Napisala: Josipa Friščić (predsjednica ESN-a Zadar)
Lektura: Filip Cirkvenčić (član nacionalnog medijskog tima - CROmCom)