Ako ovo čitate, vjerojatno planirate ili ste se već odlučili na odlazak na Erasmus+ mobilnost. U oba slučaja budite sigurni da ste donijeli najbolju odluku svoga života! Odlazak na Erasmus je prije svega uzbudljiv i dinamičan (i virtualna i fizička verzija), no sam proces prijave može biti pomalo zamoran, a odlazak ponekad može biti nepredvidiv. Stoga u nastavku slijedi 10 stvari koje vam donosim iz vlastitog iskustva, a važno ih je znati prije odlaska na Erasmus+!

 

  1. Vrlo je vjerojatno da će studijski program na fakultetu na koji odlazite biti puno drugačiji od onoga na što se navikli.

Ne brinite se! Drugačije može samo značiti bolje. Primjerice, na mojoj prvoj razmjeni u inozemstvu umjesto klasičnih predavanja održavali su se seminari, sastanci i mnogobrojne druge aktivnosti. Pohađanje nastave koja je drugačija od one na koju ste navikli, značajno će obogatiti vaše znanje i sposobnosti. Ako se odlučite za neku daleku zemlju, budite spremni na mogućnost da će studijski program biti potpuno drugačiji od onoga na što se navikli. Ljepota Erasmus+ razmjene leži upravo u širenju vidika te različitim mogućnostima i pogledima na obrazovanje.

 

  1. Usklađivanje predmeta je poželjno i dobrodošlo, ali nije nužno.

Za vrijeme prijave rečeno vam je da na svom novoizabranom fakultetu morate naći iste predmete koje ste trebali slušati taj semestar na matičnom fakultetu kako bi se oni priznali. U idealnoj situaciji zbilja ćete uspjeti naći identične predmete, koji će biti navedeni u dokumentu pod nazivom Sporazum o učenju (Learning Agreement), i vaš će semestar biti u potpunosti priznat kada se vratite na svoj matični fakultet. Međutim, uzimajući u obzir raznovrsnost obrazovnih programa u različitim državama, to se ne dogodi uvijek te ćete onda morati polagati predmete koji nisu usklađeni naknadno po povratku kući. Zbog toga preporučujem da se sve tri strane (vi, vaše matično sveučilište i sveučilište u inozemstvu) dogovore oko svega prije odlaska na mobilnost. Zvuči naporno? Zapravo je odlično! Slušanje predmeta koji su vrlo drugačiji od onih koje ste trebali slušati nevjerojatno će obogatiti vaše znanje i vaše sposobnosti.

 

 

  1. Razmjena je iskustvo koje će uvelike uljepšati vaš život(opis).

Sudjelovanje u Erasmus+ programu neće samo obogatiti vaš život, već i životopis! Razmjena u inozemstvu i vještine koje steknete tijekom mobilnosti su stavka u životopisu koju cijeni sve veći broj poslodavaca. Međunarodno iskustvo je ogromna prednost i poslodavcima predstavlja samostalnost, odgovornost i prilagodljivost međunarodnom okruženju. Takvo vas iskustvo jednoga dana može odvesti do vašega posla iz snova. Dodatan plus je i sudjelovanje u raznim izvannastavnim aktivnostima!

 

  1. ESN je tu za vas!

Ako vam novoizabrani fakultet ne može pomoći sa smještajem ili ostalim tehničkim pitanjima koja nisu vezana uz sam fakultet, postoji rješenje! ESN (Erasmus Student Network) je najveća studentska volonterska organizacija u Europi čiji moto je students helping students. U slučaju da imate bilo kakva pitanja o gradu u koji dolazite, posebice o smještaju, definitivno im se obratite. Čak i ako imate pitanja o prijavi (papirologija ponekad može zadavati glavobolju), možete se obratiti jednoj od lokalnih podružnica ESN-a Hrvatska (ESN Dubrovnik, ESN Osijek, ESN Rijeka, ESN Split, ESN Zadar i ESN Zagreb) ili države u koju odlazite na razmjenu, te će vam oni biti spremni pomoći oko bilo kakvih nedoumica. Ako vam fakultet na koji odlazite ne priskrbi kontakt informacije, sve možete naći na web stranici ESN-a.

 

 

  1. Avionske karte, autobusne karte i prtljaga nisu znanstvena fantastika kada znate neke trikove.

Nekima od vas je odlazak na mobilnost vjerojatno prvo veće samostalno putovanje, stoga se javlja pitanje pronalaska najjednostavnijeg i najekonomičnijeg prijevoza. Ako vaša destinacija nije daleko, tada je možda najbolji izbor FlixBus – ekonomični europski autobusni prijevoznik. U slučaju da je vaša destinacija daleka, primorani ste osloniti se na avionski prijevoz. Kao preporuku za neke od web stranica gdje možete naći povoljne karte htjela bih navesti Skyscanner, Kiwi i eDreams. Naravno, tu su i poznati prijevoznici, koji nude povoljne karte na svojim web stranicama, kao npr. Ryanair, Wizzair ili Eurowings. Još jedan od odličnih alata za istraživanje povoljnijih letova je Google Flights. Ako planirate odlazak u skandinavske zemlje i pretrpali ste kofere zimskim jaknama i čizmama, razmotrite kompaniju Eurosender, preko koje možete poslati prtljagu na željenu adresu!

 

  1. Visina stipendije ovisi o zemlji u koju planirate otići.

Iako se najčešće navodi mjesečni iznos stipendije, tj. financijske potpore, bitno je naglasiti da ta stipendija neće biti uplaćivana na mjesečnoj bazi. Prije samog odlaska na Erasmus+, bit će vam isplaćeno 80% ukupnog iznosa stipendije, a preostalih 20% tek po povratku kada dostavite potrebnu dokumentaciju nakon mobilnosti. Stoga pametno rasporedite stipendiju i pokušajte ne potrošiti sve već u prvom mjesecu razmjene na francuske delicije, španjolske tapase ili poljske zapiekanke!

 

 

  1. U novije vrijeme Erasmus+ program uvelike se modernizirao.

U 2020. godini pojavile su se nove vrste mobilnosti: virtualna i kombinirana. Erasmus+ je u svom virtualnom izdanju dostupniji i pristupačniji za stjecanja znanja i vještina. Tijekom prethodne godine mnoge stvari su se promijenile te su uslijed izvanrednih okolnosti neki studenti bili prisiljeni prekinuti svoju mobilnost i vratiti se kući. Na sreću, svima je omogućen nastavak studiranja u inozemstvu, i to iz topline vlastitog doma – putem virtualne mobilnosti. Moguće je i kombinirati fizičku i virtualnu mobilnost, npr. započnete svoju mobilnost virtualno, a potom otputujete u vašu odabranu zemlju, ili obrnuto!

 

  1. Virtualna mobilnosti je novi i poseban oblik mobilnosti.

Virtualna mobilnost je velika i važna novost u sklopu Erasmus+ programa koja je dostupna svima. Takvo će vas međukulturno i digitalno iskustvo obogatiti vještinama online suradnje, pripremiti za različite moderne izazove i rad na daljinu te poboljšati vaše poznavanje stranih jezika. Na virtualnoj mobilnosti imate priliku steći vještine suradnje u multikulturalnim timovima, digitalne i organizacijske kompetencije, a sve to možete sa svojeg kauča! Moderno doba zahtijeva prilagodbu u raznim uvjetima, stoga je odlazak na virtualnu mobilnost prilika koja se ne propušta!  Ako nemate svu potrebnu opremu za realizaciju virtualne mobilnosti niti mogućnosti nabaviti je, ne brinite! Obratite se svome visokom učilištu, Erasmus+ vam i u tome može pomoći! Ako vas treba još malo nagovarati, pročitajte i letak o virtualnim mobilnostima.

 

 

  1. Dopustite thesis supervisoru da vam pomogne.

Još jedan od razloga za odlazak na Erasmus+ mobilnost je pisanje završnog ili diplomskog rada. U tom slučaju, preporučujem vam pronalazak tzv. thesis supervisora čija je uloga nadgledanje pisanje vašega rada. Sam rad ne mora biti na engleskom jeziku te u tom slučaju supervisor samo provjerava kako napredujete u pisanju rada. Moj savjet je: uključite thesis supervisora u pisanje vašega rada koliko god je to moguće - pišite ga na engleskom, prihvatite sve izazove te donesite na matični fakultet nova saznanja i svježe poglede na pisanje završnog/diplomskog rada!

 

  1.  Nakon odlaska na Erasmus ništa više nećete gledati istim očima.

Odlazak na razmjenu će vrlo vjerojatno za vas značiti potpuno novi početak. Nakon svih poznanstava te iskustava s različitim studentima i profesorima, bit će nemoguće gledati na svijet istim očima. Svijet će postati manji, i svi vaši izazovi i ciljevi bit će puno lakše ostvarivi. Erasmus+ pomiče granice i otvara vam prozor u posve novi svijet. Stoga, prijavite se, spakirajte te poduzmite prvi korak prema ostvarenju svojih snova!

 

Napisala: Ivana Cvjetković (članica ESN-a Rijeka) 
Lektorirale: Sanda Devčić (Predstavnica za obrazovanje ESN-a Hrvatska 2020./22.) i Lina Mohorić (Predstavnica za odnose s javnošću ESN-a Hrvatska 2020./22.)