Hrvatska je članica Europske unije već neko vrijeme, stoga pojam “europske vrijednosti” čujemo vrlo često. No što se zapravo krije iza ovih riječi te kako program Erasmus+ doprinosi stvaranju i širenju istih?

Europske vrijednosti, osim onih ekonomskih i zakonodavnih, obuhvaćaju područje svakodnevnog života, stoga Europska komisija kao vrijednosti svih članica Europske unije navodi, između ostalih, ljudsko dostojanstvo, sigurnost, slobodu, borbu protiv socijalne isključenosti i diskriminacije, ali poštivanje kulturnih i jezičnih vrijednosti. Sve navedeno možda zvuči kao idila, utopija, no svi pojedinci koji su sudjelovali u programu Erasmus+ sa sigurnošću će reći kako to može biti i je stvarnost.

Erasmus+ program je potpore obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta u Europi, a velik dio programa odnosi se i na razmjene mladih, kako u sklopu akademskog obrazovanja, tako i sudjelovanjem u neformalnim edukacijama. Ono što je glavno obilježje programa Erasmus+ je direktan kontakt između različitih kultura, narodnosti i jezika te premošćivanje svih različitosti koje nas na prvi pogled razdvajaju. Zajednički proživjeti između dva tjedna do godine dana s ljudima koji dolaze iz sasvim drugačijih sredina zvuči kao dobar recept za katastrofu, no u stvarnosti se dogodi upravo suprotno pa tako dođe do stvaranja posebne vrste prijateljstva i kreiranja internacionalnih “obitelji” čije članove vežu upravo njihove različitosti.

"Ponekad je lakše zatvoriti oči i odbijati sve ono što nam je nepoznato, no pri tome isključujemo mogućnost obogaćivanja vlastitog društva. Biti otvoren drugačijim kulturama ne znači nijekanje vlastitog naslijeđa, upravo suprotno! Učenjem o drugima i drugačijem dobivamo priliku promovirati vlastito te tako gradimo bogatu i raznoliku kulturnu baštinu Europe." - Matea Kladarić, Predstavnica za obrazovanje Erasmus studentske mreže Hrvatska.

Digitalno doba i doba sve jače globalizacije i stvaranja globalnog sela u kojemu dolazi do uniformiranja i izjednačavanja načina života u svim kutovima svijeta vrlo često možemo čuti kako kulture i kulturno naslijeđe nestaje. Upravo program Erasmus+ jedan je od oblika borbe protiv toga te ponovnog oživljavanja običaja i kulturnih specifičnosti.