SocialErasmus je međunarodni projekt Erasmus Student Network-a (ESN) čiji je cilj  uključivanje mladih građana u volonterskim aktivnostima tijekom njihovog iskustva mobilnosti, koji čine  promjenu u društvu. Projekt je razvijen u Poljskoj u 2009. godini, a međunarodno je priznat od strane mreže 2010. Projekt je nastao s ciljem uključivanja mladih na studentskoj mobilnosti u lokalnim zajednicama kroz volontiranje. SocialErasmus promovira društvenu angažiranost među mladim građanima koji sudjeluju u programima mobilnosti, olakšava njihovu integraciju u  lokalnim zajednicama i daje im priliku za dugotrajne promjene u društvu kroz volontierske aktivnosti. Projekt ide pod sloganom: Ostavite svoj trag!

 

Vizija ovog projekta je pokazati dodatnu vrijednost volontiranja kao dio iskustva mobilnosti. SocialErasmus promiče volontiranje i društvenu angažiranost među međunarodnim studentima i olakšava njihovu socijalnu integraciju u lokalnu zajednicu. Osim toga, studenti sa studentske razmjene koji sudjeluju u SocialErasmus aktivnostima imaju veće šanse da prošire svoje znanje o drugim kulturama. Također, oni pokazuju drugima da se studentska mobilnost ne sastoji samo od putovanja ili zabava, ali i aktivan volontiranja i integracije s lokalnom zajednicom.

 

Da bi se bolje pokazao društveni utjecaj projekta, sve ESN sekcije su pozvane da organiziraju SocialErasmus aktivnosti u istom vremenskom razdoblju, dva puta godišnje u SocialErasmus tjednu. Jesenski SocialErasmus Week održava se od 7. do 13. studenog. U svakoj od sekcija u Hrvatskoj – Dubrovniku, Osijeku, Rijeci, Splitu, Zadru i Zagrebu – održat će preko 20 različitih događanja koja promiču socijalnu i ekološku osviještenost. SocialErasmus aktivnosti koje će se provoditi u sekcijama ESN-a Hrvatska su posjete vrtićima, domovima za nezbrinutu djecu, predavanja u srednjim školama, volontiranje i doniranje potrepština azilu, pučkim kuhinjama, humanitarne akcije i slično. Kako je SocialErasmus tjedan izgledao u svibnju ove godine možete pogledati u videu.

 

Pratite događaj na društvenim mrežama uz oznake #SocialErasmus, #SocialErasmusWeek and #LeaveYourMark! Više informacija o projektu SocialErasmus može se pronaći na socialerasmus.esn.org, a o aktivnostima u Hrvatskoj saznajte u našem videu: https://www.youtube.com/watch?v=hdIDGVVLXH0