Kao prava slika Erasmus generacije, SMLXL program, nacionalni program Erasmus studentske mreže Hrvatska (ESN-a Hrvatska), na dva će tjedna približiti utjecaj Erasmus+ programa lokalnim zajednicama u Hrvatskoj. Organiziran u šest gradova Hrvatske, Osijeku, Zagrebu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku, program će obuhvatiti 25 aktivnosti usmjerenih ka promicanju multikultiralizma i integracije međunarodnih studenata u lokalne zajednice te promoviranju mobilnost kao načina života. Aktivnosti programa održat će se u dva ciklusa: SocialErasmus tjedan koji će od 3. do 9. travnja promicati socijalnu inkluziju, dok će MOVEin Croatia tjedan od 10. do 16. travnja promovirati multikulturalizam i mobilnost kao način života.

„SMLXL program promovira volonterizam i aktivno građanstvo među svim pripadnicima lokalnih zajednica, od onih najmlađe dobi (S kategorija) do onih najstarije dobi (XL kategorija). SMLXL programom želimo olakšati integraciju studenata na razmjeni u naše lokalne zajednice, a građanima Hrvatske omogućiti bogatstvo življenja u multikulturnim zajednicama – i sve to kroz volonterske aktivnosti.“ - Petra Lang, predsjednica ESN-a Hrvatska

Program je nastao na principu SocialErasmus i Mov'in Europe projekta, međunarodnih programa Erasmus Student Networka International koji za cilj imaju uključivanje mladih na studentskoj mobilnosti u lokalne zajednice putem volonterskih aktivnosti, poticanje interakcije između internacionalnih i lokalnih studenata, odnosno promicanje mobilnosti kao načina života i poticanja na promjene u društvu. SMLXL program djeluje pod sloganom SocialErasmusa: Ostavite svoj trag!

"Međunarodni i lokalni studenti koji sudjeluju u projektnim aktivnostima imaju veće šanse za proširivanje svog znanja o drugim kulturama što sa sobom donosi veću toleranciju i razumijevanje. Također, svojim aktivnim angažmanom pokazuju da se studentska mobilnost ne sastoji samo od putovanja i zabava, već i aktivnog sudjelovanja u lokalnoj zajednici.“ - Tajana Mohnacki, potredsjednica ESN-a Hrvatska

SMLXL programom, ESN Hrvatska želi pružiti dodanu vrijednost programima mobilnosti u Hrvatskoj promičući volonterizam i aktivno građanstvo među međunarodnim studentima te olakšavajući njihovu socijalnu integraciju u lokalnu zajednicu. Program možete pratiti na društvenim mrežama pod oznakama #SocialErasmus, #SocialErasmusWeek, #MovinEurope i #LeaveYourMark!