Biti volonterom u najvećoj studentskoj organizaciji koja promiče multikulturalnost, otvorenost prema novim iskustvima i internacionalnim prijateljstvima, te empatiji i aktivizmu u lokalnoj zajednici zasigurno ne može biti dosadno. Erasmus studentska mreža Hrvatska (ESN Hrvatska) i njeni članovi iz mjeseca u mjesec organiziraju različite aktivnosti i događaje u koje uključuju Erasmus studente koji su izabrali Hrvatsku za zemlju u kojoj žele provesti jedan period svog formalnog visokoškolskog obrazovanja. Aktivnosti u lokalnim podružnicama mreže u Dubrovniku, Osijeku, Rijeci, Splitu, Zadru i Zagrebu protekle su u znaku promicanje tolerancije među studentima iz različitih kultura, volonterstva i aktivnog građanstva te promicanja humanitarnoga rada i vrijednosti.

 

Erasmus Film Festival je događaj u organizaciji ESN-a Dubrovnik koji već peti tjedan za redom okuplja Erasmus i lokalne studente, a sve to u svrhu približavanja raznolikosti europskih kultura i bogatstva različitosti jezika. Film Festival jedan je od najpopularnijih i najposjećenijih događaja koje je sekcija organizirala ove akademske godine. Studenti svaki tjedan biraju koji će film gledati pa su se tako do sada na filmskom platnu prikazali neki od najboljih filmova španjolske, talijanske i danske kinematografije. Provedba Erasmus Film Festivala jedna je od zadnjih aktivnosti prve godine projekta Budućnost bez granica, kao dio projekta filmski festival služi promociji mobilnog načina života.

 

ESN Osijek može se pohvaliti velikim uspjehom događaja u sklopu SocialErasmus Weeka – tjedna u kojem povezujemo lokalnu zajednicu s međunarodnim studentima kroz zajedničko volontiranje. Članovi ESN sekcije organizirali su humanitarne karaoke, koje su bile uvjerljivo najposjećeniji događaj sekcije. Na karaokama sudjelovali su članovi ESN-a Osijek, mnoštvo Erasmusa, ali i Osječana. Od početka večeri, Old Bridge Pub bio je ispunjen ljudima i dobrom atmosferom, koji su pjevali i zabavljali jedni druge, a sve u humanitarnu svrhu. Naime, dio novaca prikupljen od prodaje pića, doniran je Udruzi za terapijsko, rekreacijsko i sportsko jahanje „MOGU“. Svojim su nas dolaskom podržale i ostale studentske udruge iz Osijeka s kojima najčešće surađuju - IAESTE  i AIESEC.

 

Događaj riječkog ESN-a koji je okupio najviše Erasmusa i ESN-era bio je Eurodinner, večer u kojoj spajamo nacionalne kuhinje s internacionalnim okruženjem. Odvio se u kafiću Nad Urom, koji je ugostio više od 120 studenata. Eurodinner služi kako bi studenti predstavili svoju zemlju kroz tradicionalnu hranu i podijelili dio svoje kulture s drugima. Na to koliko je večer bila popularna ukazuju želje Erasmus studenata da se event ponovi i to u božićnom razdoblju. Budući da je nakon večere preostalo mnogo hrane, ovaj kulturalni događaj spojen je s društvenom osjetljivošću – iduće su jutro ESN-ovci odnijeli hranu u Samostan Majke Dobrog Savjeta koja je proslijeđena potrebitim obiteljima, a isto se planira učiniti i za vrijeme Božića.

 

Jedna od zanimljivih aktivnosti, organizirana od strane ESN-a Split, bila je „Dinner in the dark“. Sam koncept večere u mraku datira još iz 18.st, kada su dobrotvorne ustanove organizirale ovakav tip večere kako bi se razvila svijest o sljepoći i svakodnevnim problemima s kojima se osobe s ovim tipom invaliditeta susreću. Također, „gašenjem“ jednog osjeta, u ovom slučaju vida tijekom večere, pojačava druge osjete, što pruža mogućnost drugačijih doživljaja. Upravo to, ESN Split je pružio sudionicima večere u mraku. Zatvorivši oči, progledali su zajedno.

 

ESN Zadar u suradnji s drugom CINAZ je obilježio kampanju Time to Move kroz organiziranje informativnih događanja za srednjoškolce i studente pod nazivom Info dani mobilnosti mladih s ciljem informiranja o mogućnostima mobilnosti mladih i podizanja vidljivosti projekta Mov’in Europe projekta, Erasmus+ i Eurodesk programa za mlade. Cilj kampanje bio je poticanje mladih na mobilnost, odnosno informiranje o mogućnostima za volontiranje, stažiranje, studiranje i putovanje u Europi i izvan nje, u organizaciji Eurodeska, informacijske mreže Europske komisije koja mladima pruža informacije o njihovim mogućnostima za mobilnost, europskim programima i natječajima te ih potiče da postanu aktivni europski građani.

 

Za najbolji događaj listopada u organizaciji ESN-a Zagreb odabran je tradicionalni uspon na Sljeme. Članovi ESN-a Zagreb zajedno sa 120 Erasmus studenata ovu su cjelodnevnu avanturu započeli u jutarnjim satima na okretištu Mihaljevac, otkud su započeli dvosatnu šetnju prema vrhu. Ovjekovječili su događaj zajedničkom fotografijom ispred tunela, poznate polazišne točke svih puteva prema Sljemenu. Put ih je vodio stazom broj 14 na kojoj su napravili par pauza za okrjepu i osvježenje. Uspon je protekao uz ugodne razgovore i divne prizore prirode. Na vrhu su se odmorili uz ukusan ručak, a nakon druženja i prepričavanja zagrebačkih i sljemenskih legendi došlo je vrijeme za povratak. I ovogodišnji uspon na Sljeme pokazao se kao idealno rješenje za druženje i opuštanje od stresnih radnih i studentskih dana.