VREMENSKI PERIOD: 2 dana. 11.11. i 12.11.2016. – vikend posvećen mobilnosti.

BROJ SUDIONIKA: 31

CILJ: promocija različitih mogućnosti mobilnosti lokalnim studentima i mladim ljudima na području grada Zagreba.

NAČIN IZVEDBE: organizacija različitih informativnih prezentacija i interaktivnih radionica u suradnji s lokalnom Buddy sekcijom – ESN Split te neprofitnom organizacijom koja se bavi Erasmus+ razmjenama mladih te EVS programom – Syncro Synergy Croatia. Plan je bio iskoristit resurse koje imamo kao ESNovci (iskustvo mobilnosti, doticaj s Erasmus studentima, informacije o mogućnostima mobilnosti, široku socijalnu mrežu ljudi koji su iskusili mobilnost) u približavanju različitih mogućnosti mobilnosti mladima.

11.11.2016. PETAK – 15.00-20.00h

1. 15.00-17.00h Mov’in Europe: Informativna interaktivna prezentacija o različitim mogućnostima mobilnosti za mlade.

Na početku je prezentiran ESN (sve razine) te Mov’in Europe projekt (cilj i svrha; Skypeom se javila i Iva Jurjev, naša nacionalna ME koordinatorica kako bi objasnila projekt na internacionalnoj razini) te je predstavljen i ESAA kao glavni sponsor i suradnja s ESN-om Split i Syncro Synergy Croatia. Objašnjena je i agenda.

Zatim je održana prezentacija o različitim mogućnostima za mobilnost s naglaskom na Erasmus+ program i studijski boravak i stučnu praksu (detaljnije je pojašnjeno o čemu se radi i na koji način se na natječaj prijavljuje uz pomoć PPT prezentacije).

Nakon informativne prezentacije, uslijedio je Workshop na kojem su sudionici saznali nešto više i o ostalim mogućnostima za mobilnost. Svatko je dobio papir s objašnjenom jednom mogućnosti mobilnosti za mlade. Sudionici su hodali po prostoriji te su drugim sudionicima morali opisati svoje iskustvo s papira te su morali saznati iskustvo druge osobe. Cilj je bio prikupiti sve opise mogućnosti mobilnosti koje su sudionici imali zapisane na papirima. Nakon toga, usmeno smo prolazili sve navedene mogućnosti.

2. 17.45-20.00h  ME in Europe?: Okrugli stol na temu prednosti i nedostataka sudjelovanja u programima mobilnosti, dijeljenje osobnih iskustava mobilnosti i prepreka prilikom prijave za programe mobilnosti te diskusija o mogućnim rješenjima.

U okruglom stolu sudjelovali su Josip Radić (predsjednik ESN-a Split) i Nikolina Relić (predsjednica ESN-a Zagreb) s iskustvom mobilnosti pod moderatorstvom Matee Kladarić. Moderatorica je postavljala pitanja u vezi prednosti i nedostataka odlaska na mobilnost te je cilj bio mladima iz osobnog iskustva približiti doživljaj mobilnosti. Cilj je bio i motivirati kroz vlastito iskustvo te je dana mogućnost sudionicima da aktivno postavljaju vlastita pitanja koja ih zanimaju u vezi iskustva mobilnosti.

Ova rasprava je bila zaista produktivna i sudionici su imali puno pitanja koja sui m pomogla u razjašnjavanju određenih nedoumica.

12.11.2016. SUBOTA (Sveučilište u Zagrebu, Ulica kralja Zvonimira 8, soba  – 9-14h)

1. 9.00-11.00h Live Library: Članovi ESN-a Zagreb i ESN-a Split te Erasmus studenti na razmjeni u Zagrebu te mladi uključeni u program EVS-a, dijelit će svoja iskustva mobilnosti. Sudionici će imati priliku iz prve ruke saznati sve što ih o određenom tipu mobilnosti zanima.

U Live Library sudjelovali su mladi s iskustvom Erasmus+ studijskog boravka, E+ stručne prakse, EVS-a, Erasmus+ razmjene mladih, CEEPUS programa, DAAD stipendije.

Sudionici su imali zadatak obilaziti osobe s iskustvom razmjene i raspitati se o mogućnostima određenog tipa mobilnosti. Sudionici su imali priliku licem u lice razgovarati s mladima s iskustvom te ih pitati sva pitanja koja su ih zanimala.

2. 11.45-13.00h Syncro-Synergy Croatia Informativna prezentacija: Prezentacija na temu Erasmus+ projekata u svrhu razmjene mladih. Sudionici će iz prve ruke saznati kako jedan Erasmus+ projekt izgleda i koje su to aktivnosti koje su u njega uključene.

Informativna prezentacija na temu Erasmus+ razmjene mladih i EVS programa kojeg su prezentirali članovi Syncro Synergy Croatia koji ujedno imaju i iskustvo tih programa mobilnosti. Prezentirali su nam kako izgleda sudjelovanje na Erasmus+ projektu, kako se u njega uključiti i koji su benefiti sudjelovanja. Također, prezentirali su i postupak prijave na EVS, koji su benefiti tog programa i tko se sve i na koji način može prijaviti.

3. 13.00-14.00 Radionica pisanja životopisa i motivacijskog pisma: Kratka radionica pisanja CV-a i motivacijskog pisma koja će sudionike upoznati s nekim savjetima i trikovima kako unaprijediti svoju prijavu za Erasmus+ program, ali i za ostale natječaje.

Prvi dio radionice bio je predviđen za informativnu prezentaciju na temu pisanja CV-a i motivacijskog pisma. Pričali smo o nekim trikovima kako da na što bolji način prezentiramo sebe u navedena dva dokumenta.

Drugi dio bio je predviđen za kratku aktivnost u kojoj su sudionici imali zadatak promisliti o svojim karakteristikama koje ih razlikuju od drugih te ih samim time mogu istaknuti u svojim prijavama putem CV.a i motivacijskog pisma.

PAUZE

U pauzama je sudionicima bio osiguran Coffee Break, a od sponzora ESAA-e smo dobili i dio poklon paketa (platnene torbe, blokići i kemijske) u kojeg smo uvrstili i ESN promo materijale (ME letak, ME naljepnice, ESN Zagreb naljepnice).

#SeCo

Kroz MEekend smo proveli i svoj Section Cooperation s buddy sekcijom ESN Split. #SeCo je proveden na sljedeći način.

1. U aplikaciji za ESAA grant naveli smo ESN Split kao partnera na projektu.

2. ESN Split sudjelovao je u aktivnostima promocije mobilnosti – ME in Europe? (okrugli stol); Live Library (dijeljenje iskustva) - te su članovi ESN-a Split svojim aktivnim sudjelovanjem na svim aktivnostima pridonosili razmjeni iskustava s mladima iz naše lokalne zajednice te smo isto tako mogli i usporediti situacije u dva grada u Hrvatskoj.

3. Kroz neformalna druženja nakon radionica, članovi sekcija razmjenjivali su iskustva unutar svojih sekcija te smo na taj način mogli dijeliti najboljeg prakse.

ZAKLJUČAK: Ovakav način #SeCo je vrlo kvalitetan jer osim standardnog dijeljenja dobre prakse, članovi gostujuće sekcije mogu doprinijeti kvaliteti izvedbe eventa te mogu dijeliti različita iskustva sa sudionicima tog eventa. Također, s obzirom na grant, članovi ESN-a Split imali su pokrivene troškove puta, smještaja i večere.

Napisala Nikolina Relić, Predsjednica ESN-a Zagreb