10 razloga zašto moraš ići na Erasmus+

 

Dragi čitatelju/ice, pred tobom se nalazi 10 razloga zašto moraš ići na Erasmus+! Navest ću ih iz svog osobnog iskustva, kao student studentu. Želim ti ugodno čitanje!

 

  1. Iskusi nove prakse učenja i poučavanja! 

Vaše trenutno visoko učilište vam je već pružilo određene prednosti i prakse koje možete iskoristiti, pred sebe i svoje akademsko usavršavanje možete staviti izazov. Kako? Kada odete u inozemstvo, shvatit ćete kako se metode podučavanja razlikuju od zemlje do zemlje. Vjerojatno ćete s tim razlikama naučiti nove prakse i početi gledati na stvari iz drugačije perspektive.

 

  1. Stekni nove vještine i znanja!

Dokazano je da program razmjene pomaže pri stjecanju mekih vještina (soft skills) poput prezentacijskih i komunikacijskih vještina te preuzimanju inicijative i proaktivnosti. Osim toga, brojni studenti koji su se vratili s programa mobilnosti istaknuli su kako su stekli neke sasvim nove vještine za koje nisu bili niti svjesni da ih mogu posjedovati te usavršili one koje već posjeduju.

 

  1. Istakni svoj CV!

Za mnoge ljude takvo putovanje može biti vrlo dobra polazna točka za budućeg poslodavca. Takav izlet mnogo toga uči i pokazuje. Često, s mnogo sličnih životopisa, poslodavci biraju one koji su učinili nešto dodatno ili učinili nešto drugačije. Oko 64% poslodavaca smatra međunarodno iskustvo značajnim za zapošljavanje. Erasmus+ iskustvo je ono zbog čega se naš životopis ističe. :)

 

  1. Upoznaj se s "kombiniranom mobilnosti"!

Pojam „kombinirana mobilnosti” odnosi se na mogućnost kombiniranja fizičkog dijela mobilnosti u drugoj zemlji s aktivnostima učenja koje se odvijaju u virtualnom okruženju kako bi vam olakšale učenje i timski rad putem interneta.  Ove online aktivnosti mogu se organizirati prije ili nakon makar kratkoročne fizičke mobilnosti, a vama daju veliku dozu fleksibilnosti i iskustva, posebice ako niste u mogućnosti provesti nekoliko mjeseci na studiju ili praksi izvan svoje zemlje.

 

  1. Dok ste na mobilnosti, možete napraviti planove za budućnost!

Mnogi ljudi imaju ideju o tome što bi život negdje drugdje mogao značiti. Međutim, nikada nećete znati kako biste se prilagodili osim ako sami ne isprobate. Oko 40% studenata na razmjeni nakon diplomiranja preselilo se u drugu zemlju, a oko 93% studenata na razmjeni zamišlja da će u budućnosti živjeti u inozemstvu. Dakle, prije nego što se trajno posvetite živjeti i raditi u drugoj zemlji, možete početi tako što ćete otići tamo na Erasmus+ i uvjeriti se sami u to kako biste se snašli.

 

 

  1. Iskoristi mogućnost studiranja u inozemstvu uz Erasmus+ financijsku potporu!

Kada idete na studijski program Erasmus+, nećete morati plaćati školarinu za svoje inozemno visoko učilište. Osim toga, Europska komisija osigurava vam Erasmus+ financijsku potporu kako bi vam pomogla s vašim troškovima tijekom boravka u inozemstvu. Dobivanje financijske potpore jedna je od najznačajnijih prednosti programa Erasmus+. Ako to želite učiniti bez da ste Erasmus+ student, vjerojatno biste sve morali platiti sami.

 

  1. Nauči se držati proračuna i uravnoteži svoje financije!

Za vrijeme boravka u inozemstvu bit ćete zaduženi za sve: kupovinu namirnica, smještaj i prijevoz, da spomenemo samo neke. Iako bi vam u početku moglo biti teško izaći na kraj sa svime, uskoro ćete se osamostaliti i početi to raditi kao profesionalac. Ovo iskustvo će vas pripremiti za budućnost  i za kasniji samostalan život.

 

  1. Inspiriraj se i motiviraj!

Puno je studenata koji se osjećaju kao da gube motivaciju u određenom trenutku svog studentskog života. Prilično sam sigurna da se to događa većini nas. Pa, semestar (ili godinu dana) Erasmusa+ je, bez sumnje, ogroman izvor inspiracije za vaše buduće planove, a može čak biti i prekretnica za vašu buduću karijeru. Odvajanje vremena za opuštanje i izlazak iz svakodnevne rutine u vašem rodnom gradu i na vašem visokom učilištu moglo bi biti najbolje rješenje za nedostatak motivacije.

 

  1. Putuj i istraži svoju odabranu Erasmus+ destinaciju!

Jedan od najpopularnijih razloga za odlazak na Erasmus+ je taj što ćete imati priliku upoznati nova mjesta. Bilo da putujete u grupi ili sami, odlazak na različite lokacije pokazat će vam koliko je velik i nevjerojatan svijet u kojem živimo.

 

 

  1. Ostvari svoj puni potencijal!

Za odlazak na Erasmus+ često nas pripremaju stariji kolege ili profesori na faksu, što je u pogledu akademskog usavršavanja itekako poželjno, no postoji djelić koji pripada samo vama. Iskustva, nova poznanstva i prijateljstva. Susretanje s novim kulturama i običajima. Kulturne večeri, istodobno pričanje i učenja dva ili više jezika, je dio koji svakoga oblikuje na svoj način.

 

Napisala: Sanda Devčić (alumni članica ESN-a Hrvatska)

Lektorirala: Laura Šlajhert (Komunikacijska menadžerica ESN-a Hrvatska)