Nacionalni trening jedan je od događaja Erasmus studentske mreže Hrvatska gdje se članovi svih sedam sekcija okupljaju na nacionalnoj razini jednom godišnje. Kada bih morala opisati nacionalni trening jednom kratkom definicijom, bio bi to “susret svih generacija ESN-a”.

 

 

Cilj treninga je pripremiti nove članove (ili kako ih od milja zovemo “newbieje”) na rad i izazove u mreži kraćim teorijskim uvidom u ESN i različitim radionicama u trajanju od tri dana, no ne isključuje se i mogućnost sudjelovanja iskusnijih članova. Ipak je ponavljanje majka znanja. Ovaj trening osmislila je trenerica Helena Kačić-Bartulović, u koštac s organizacijom uhvatila se Event koordinatorica Lucci Varenina, a u svemu su im pripomogli treneri Filip Cirkvenčić i Nives Tomaš.

 

U listopadu 2019. okupili smo se u Samoboru. Upoznavanje u petak započeli smo uvodom u NT, predstavljanjem trenera i organizacijskog odbora, stvaranjem timova, odnosno obitelji među članovima, a uslijedila je i prva radionica koja je poslužila kao podloga za cijeli trening. 

 

 

Uz Helenino smo vodstvo naučili glavne pojmove koje ćemo koristiti za sljedeće radionice: tri temeljne forme obrazovanja u modernom društvu, razliku između mekih i tvrdih vještina te što znači pojam kompetencije.

 

U subotu smo nastavili u jačem ritmu te odradili tri radionice: 3u1 za dobro jutro - komunikacijske vještine, struktura ESN-a i proaktivnost članova; zatim je uslijedila radionica event managementa, a kao šećer na kraju došao je community management i leadership. U nedjelju smo sve upakirali s dvije radionice koje su se dotakle ESN kulture i motivacije članova za duljim ostankom u mreži.

 

 

U međuvremenu smo tijekom slobodnog vremena, obroka ili stanki za kavu u svojim obiteljima imali zadaću osmisliti novi nacionalni događaj koji bi okupio određeni broj članova ESN-a Hrvatska te prezentirati ideju na kraju treninga. Uz sve navedeno tu su i neizostavne team building igrice, druženja te, dakako, umrežavanje i razmjena ideja. 

 

Ukoliko ste svježi član ESN-a i osjećate se pomalo pogubljeno ili imate nekoliko godina aktivnog volontiranja, ali ste pomalo “zapeli” s motivacijom, Nacionalni trening je pravi događaj za vas. Sudjelovanje u prošlogodišnjem treningu jedna mi je od ljepših uspomena u protekle dvije i pol godine u mreži - “so, go for it”.

 

 

Written by: Nina Viljanac (a member of the Communication Committee of ESN Croatia)